Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Adtak is ársapkát, meg nem is… A tojásokra és a kései burgonyára vonatkozó hatósági ár a piacon nem érvényes

10perc.hu
2022. 11. 09.
Adtak is ársapkát, meg nem is… A tojásokra és a kései burgonyára vonatkozó hatósági ár a piacon nem érvényes

Csütörtöktől életbe lép az új kormányrendelet, melynek köszönhetően a kiválasztott termékek közül a tojás ára 25, a burgonyáé 10 százalékkal csökken.

Lehullott a lepel, és a most bejelentett új élelmiszerárstop eléggé félmegoldásnak tűnik. Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, hogy újabb két termékre, a tojásra és a burgonyára terjesztik ki az élelmiszerárstopot, amely december 31-ig marad érvényben.


A hatósági ár a kései krumplira vonatkozik, más burgonyára nem     Fotó: Freepik


A kormányrendelet szerint a szeptember 30-i szinten rögzítik az árukat, a tojás ára 25, a burgonyáé 10 százalékkal csökken így, és összességében 0,1-0,2 százalékkal csökkenti az inflációt. A csütörtöktől életbe lépő szabályozás minden méretű tojásra és a kései krumplira vonatkozik.

A két termék esetében az üzletben, bevásárlóközpontban vagy csomagküldéssel folytatott kereskedelmi tevékenység esetén a bruttó kiskereskedelmi ár a kereskedő által 2022. szeptember 30-án alkalmazott bruttó kiskereskedelmi árnál nem lehet magasabb.

A kistelepülések boltjai támogatást kapnak az árstopok miatt, a részleteket hétfőn ismertetik. Ugyanakkor bejelentették, hogy a piacokra nem vonatkozik a szabályozás.


A rendszerhasználati díj mértéke nem emelkedhet a lakossági fogyasztók számára sem idén, sem a jövő évben     Fotó: Freepik


Marad az áram és gáz jelenlegi rendszerhasználati díja a lakosoknál, a kormány úgy döntött, a díj mértéke nem emelkedhet a lakossági fogyasztók számára a jövő évben sem. De az ipar számára sem szeretnék, hogy megfizethetetlen terhet jelentsen mindez, extraprofitadót vetnek ki a kiegyenlítő szolgáltatást nyújtó erőművekre. Ennek adókulcsa 2022-ben 13 százalék, 2023-ban pedig 10 százalék lesz, ezzel a költségvetés idén és jövőre is 40-40 milliárd forintra tesz szert.

Főkép forrása:
Freepik

További cikkek