Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Maradjon az ársapka, vagy jöjjenek a piaci árak

10perc.hu
2022. 11. 05.
Maradjon az ársapka, vagy jöjjenek a piaci árak

Van különbség az élelmiszereket és az energiatermékeket érintő hatósági ár között, miután az előbbi esetén a kereskedők át tudják hárítani más termékek árának megemelésén keresztül a fogyasztókra a költségeket, míg az energiahordozók esetében nem.

Egyre több helyen olvashatunk arról, hogy gazdasági szakértők a hatósági árak kivezetését javasolják, mert az ársapkák hosszú távon nagyon károsak. Az index.hu több elemzőt megkérdezett, akik egyetértenek abban, hogy a hatósági árak fenntartása hosszabb távon termékek hiányához és az árak emelkedéséhez vezethetnek.

Gaál Gellért, a Concorde vezető elemzője szerint az ársapkák átmeneti eszközök, ami segíthet csökkenteni a célközönségnek okozott sokkszerű pluszterheket azáltal, hogy azt egy más entitásra hárítják. Felhívta a figyelmet arra, hogy most már célszerű lenne a probléma gyökerét orvosolni.

Ugyanis abszolút nem racionális gazdaságilag az ársapkás termékeket sokáig a beszerzési áruk alatt értékesíteni. Ugyanis amióta a rezsicsökkentett ár érvényben van Magyarországon, nem sokan foglalkoztak azzal, hogy mennyi lenne a piaci ár, illetve azzal, hogy ki mennyit fogyaszt.


Az üzemanyagok esetében a Mol számára nincs lehetőség más termék árának megemelésével visszahozni a kiesett bevételt     Fotó: Freepik


Ugyanakkor van különbség az élelmiszereket és az energiatermékeket érintő ársapka között, hogy az előbbi esetén a kereskedők át tudják hárítani más termékek árának megemelésén keresztül a fogyasztókra a költségeket, míg az energiahordozók esetében az MVM vagy a Mol számára ilyen lehetőség nem áll rendelkezésre.

Nagy Márton gazdaságfejlesztésért felelős miniszter már nyáron az InfoRádió Aréna című műsorában kijelentette, hogy az árstopok betöltötték szerepüket, de ezek átmeneti nehézségek kezelésére valók, most már egyre drágább a fenntartásuk. Ezt később úgy pontosította, hogy „az ársapkák maradnak, amíg azokra szükség van”, és az inflációs környezet szükségessé teszi.

Lentner Csaba, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) professzora jónak találja ezt az intézkedést, és támogatja, hogy a kormányzat kiszélesítse az ársapkákban érintett termékek körét. Szerinte a kereskedőket az elmúlt időszakban semmi nem jogosította fel arra, hogy az élelmiszereknek az árát 60-80 százalékkal növeljék.


Egyelőre senki sem tudja, mely élelmiszerek kerülnek be rövidesen az ársapka alá     Fotó: MTI/Balogh Zoltán


A korábban bevezetett ársapkákat a kereskedők könnyen kijátszották, és más termékekre hárították át a veszteségüket. Minél szélesebb lesz ez a kör, annál nehezebben lehet ezt majd kijátszani – fűzte hozzá. Véleménye szerint, ha a kenyereket vagy a péksüteményeket is érinteni fogja, akkor a kereskedők már nem nagyon fogják tudni ezt más termékekre átvezetni.

Az NKE professzora úgy véli, az áfacsökkentés nem megoldás, mert még könnyebben kijátszható és áthárítható a fogyasztókra, ráadásul az államnak is szüksége van bevételekre.

Főkép forrása:
Freepik

További cikkek