Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Már a krumpli sem ússza meg az áremelkedést, van, ahol már a tavalyi ár dupláját is elkérik

10perc.hu
2022. 11. 03.
Már a krumpli sem ússza meg az áremelkedést, van, ahol már a tavalyi ár dupláját is elkérik

A Budapesti Nagybani Piacon a múlt héten a tavalyi ár dupláját, 250 forintot kértek a burgonya kilójáért.

Németország, Lengyelország, Franciaország és Hollandia burgonyatermesztését sem kerülte el az idei forró és száraz időjárás.A németek és a franciák krumplitermelése nagyon gyenge lett, habár a lengyelek és a hollandok termelése az átlagos szinten maradt, így is már van, ahol 250 forintot is elkérnek 1 kilogramm burgonyáért.

Az EU bizottság októberi becsléséből jól látszik, hogy Franciaországban és Németországban is az elmúlt öt év átlagától 8 százalékkal kevesebb krumpli termett egy hektáron. Mindkét államban 38 tonnának ígérkezik az országos átlaghozam - olvasható a Mezőhír oldalán.

Lengyelországban elérték a 28 tonnással átlagukat, még a holland termelők a 41 tonna betakarított burgonya mennyiségét is elérték.

2020-ban 55,3 millió tonna burgonya betakarítása történt, és ebből 7 millió tonna került az EU-n belüli kereskedelembe, amelynek egyharmada vetőgumó formájában érkezett, még az Eu-n kívülre 1,4 millió tonna burgonya jutott.


Pár hónap múlva a kínálat drasztikus esésére lehet számítani     Fotó: Freepik


A franciák és németek uralják az étkezési burgonya belső piacát, míg a hollandok a vetőgumóét. Ha uniós szinten csak 5-6 százalékos terméskieséssel számolnak a szakértők, akkor mintegy 3 millió tonna termést veszített a közösség az időjárás miatt, azaz nem exportálni, hanem importálni fogja a krumplit az elkövetkező egy évben.

Ennek eredményeképpen az árak emelkednek, például a Budapesti Nagybani Piacon a múlt héten a tavalyi ár dupláját, 250 forintot kértek a krumpli kilójáért. Pár hónap múlva a kínálat drasztikus esésére lehet számítani, amit a fogyasztó tűréshatáráig menő áremelés követhet - tette hozzá cikkében a Mezőhír.

Főkép forrása:
Freepik

További cikkek