Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Könnyítés az átalányadózóknak – évente csak négyszer kell bevallást benyújtaniuk

10perc.hu
2022. 10. 17.
Könnyítés az átalányadózóknak – évente csak négyszer kell bevallást benyújtaniuk

Az adóegyszerűsítés részleteit Varga Mihály pénzügyminiszter jelentette be a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) konferenciáján.

Újabb adókönnyítést szeretnének 2023. január 1-től bevezetni a kis-, és középvállalkozások számára. A tervek már készülnek, a részleteken jelenleg a Pénzügyminisztérium és az adóhivatal is dolgozik. Mindezt Varga Mihály pénzügyminiszter jelentette be a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) konferenciáján.

A haszon.hu információi szerint az adómódosító javaslatoknak köszönhetően könnyebb lesz az átalányadózás választása. Az egyszerűbb szabályozás mellett jelentősen csökken az adminisztrációs teher is: tizenkettő helyett évente csak négyszer kell járulékbevallást benyújtani.

Ráadássul a tervek szerint egyszerűsödik majd a kisvállalkozások helyi iparűzési adó befizetése. Az egyszerű és kedvezményes, sávos adózást évi 25 millió forint bevételig választhatják a kisvállalkozások, így például a legkisebbek, amelyeknek az éves bevétele 12 millió forint alatt marad, mindössze 50 ezer forint adót fizetnek évente.

Szintén a tervekben szerepel az úgynevezett e-nyugta bevezetése is. A Pénzügyminisztérium úgy véli, a papírmentes nyugtaadás kevesebb adminisztrációt, egyszerű használatot és költségcsökkentést jelent a vállalkozónak, továbbá környezetvédelmi és járványügyi szempontból is követendő nyugtaadási móddá válhat világszerte.

Főkép forrása:
freepik.com

További cikkek