Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Bevallási kiskáté az átalányadózóknak

10perc.hu
2022. 10. 08.
Bevallási kiskáté az átalányadózóknak

A NAV egyszerűsített havi adó- és járulékbevallási megoldást kínál az átalányadózó egyéni vállalkozóknak az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazásban (ONYA).

A KATA átalakítását követően a legtöbb kisadózó az átalányadózást választotta. A NAV a számukra tette lehetővé, ha megfelelnek a feltételeknek, akkor a 2258 jelű bevallást egyszerűsített formában is benyújthatják. Aki nem felel meg, annak a teljes 2258 jelű bevallást kell benyújtania. Az egyszerűsített és a teljes bevallás is elérhető az ONYA-ban.

Az uzletem.hu összegyűjtötte, kiknek van lehetőségük az egyszerűsített bevallást benyújtani. Nos, erre annak van lehetősége, aki a katából kikerülve az átalányadózást választotta, és a bevallási időszakban
- a vállalkozói tevékenységét nem szüntette meg,
- a hónap egy napján sem szüneteltette,
- munkavégzésének jellege a hónap közben nem változott, és
- a bevallási időszakra még nem nyújtott be 2258 jelű havi adó- és járulékbevallást.

Az ONYA kezdőlapján az „Átalányadózó egyéni vállalkozó? Töltse ki egyszerűen járulékbevallását itt!” szövegre kattintva program átnavigál az egyszerűsített bevallás új felületére. Itt először a vállalkozói tevékenységéhez kapcsolódó kérdéseket kell megválaszolni.


A havi adó- és járulékösszeg bevallási- és befizetési határideje a tárgyhónapot követő hónap 12-e     Fotó: freepik.com


A NAV által feltöltött adatok ellenőrzése, kiegészítése után pár kattintással elkészíthető és benyújtható a járulékbevallás. A felület az adatokból a negyedéves szja-előleget is megállapítja, ha a negyedév minden hónapjára itt nyújtották be a bevallást. A felületen csak alapbevallást lehet benyújtani, önellenőrzésére, helyesbítésére nincs lehetőség.

Az egyszerűsített bevallást az adott hónapról a következő hónap 1-jétől lehet benyújtani. A havi adó- és járulékösszeg bevallási- és befizetési határideje a tárgyhónapot követő hónap 12-e. Az ONYA-ban kényelmesen, internetes, bankkártyás fizetéssel rendezhető a havi adó- és járulékösszeg, valamint a negyedéves szja-előleg is.

Főkép forrása:
freepik.com

További cikkek