388.47 Ft

358.57 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Készülj, ha kisvállalkozó vagy! Jön az új rezsiszámla!

10perc.hu
2022. 09. 29.

Az MVM Next ismét felhívja a figyelmet a rezsicsökkentésből kieső vállalkozásoknak a nyilatkozattételi kötelezettségére is, aminek új határideje október 31.

Már érkeznek az új rezsicsökkentési szabályoknak megfelelő számlák azoknak a mikrocégeknek is, amelyek még az egyetemes szolgáltatás révén juthatnak földgázhoz és villamosenergiához: rezsicsökkentett árra jogosultak tehát még.

Augusztus 1-jétől ugyanis csak a legkisebb – 10 alkalmazottnál kevesebbet foglalkoztató és 2 millió euró alatti árbevétellel rendelkező – vállalkozások maradhatnak az egyetemes szolgáltatás rendszerében.

Nekik nem a szabadpiacról kell tehát energiát vásárolniuk. A bankmonitor.hu összegyűjtötte, hogy a cég méretére vonatkozó feltétel mellett milyen további kitétel az egyetemes szolgáltatás keretein belül maradáshoz:
- a vállalkozás 2022. július 18-át megelőzően is az egyetemes szolgáltatás keretében vételezte a gázt és a villamos energiát,
- a vállalkozás összes felhasználási helye tekintetében együttesen 3*63 Ampernál nem nagyobb csatlakozási teljesítményű villamosenergia-felhasználó legyen,
- a gázfelhasználásra vonatkozóan pedig óránként 20 köbméter kapacitást meg nem haladó vásárolt kapacitással rendelkezzen a cég.

Az energia árszabása e kör számára a lakosságihoz hasonlóan változott: a kedvezményes ár egy adott mennyiségre – az áramnál 4606 kWh, a gáznál 1489 köbméter éves fogyasztásra – vonatkozik. Az ezen mennyiségeket meghaladó fogyasztás elszámolása azonban már az egyetemes szolgáltatáson belül biztosított piaci áron történik.


Az MVM már küldi az új rezsicsökkentési szabályok szerinti számlákat a mikrovállalkozások részére      Fotó: freepik.com


Ez utóbbi a vételezés tarifájától függően áramnál 2-2,5-szeres, a gáznál 5,5-6-szoros díjat jelent. Azok a cégek tehát, amelyek a meghatározott mennyiségnél többet fogyasztanak, költségnövekedéssel kell, hogy számoljanak, és ezek az árak egyelőre az esztendő végéig érvényesek. A szabadpiacra kiszorul cégeknél nem ritka, hogy az energiaköltségek az egy évvel korábbihoz képest 10-15-szörösére ugranak.

Az MVM Next közleményben jelezte, hogy már küldi az új rezsicsökkentési szabályok szerinti számlákat a mikrovállalkozások részére. A tájékoztatást kitért arra is, hogy az elmúlt időszakban nem megfelelő tartalommal kiküldött számlákat javítják, az érintett ügyfeleik erről tájékoztatást kapnak.

A közleményben arra is felhívták a figyelmet, hogy azoknak, augusztustól már nem jogosultak egyetemes szolgáltatásra nyilatkozatot kell tenniük annak érdekében, hogy végső menedékes intézmény keretében vásárolhassanak villamosenergiát és földgázt 2022. december 31-ig. A végső menedékes intézmény keretében történő energiavásárlás csak akkor lehetséges, ha a nyilatkozatot legkésőbb október 31-ig benyújtják.

Főkép forrása:
freepik.com

További cikkek