Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

A kormány kifizetési stopot rendelt el

10perc.hu
2022. 09. 28.
A kormány kifizetési stopot rendelt el

A 2000-es kormányrendelet értelmében a kormány alá tartozó szervek – néhány tételtől eltekintve – október 31-ig nem fizethetnek ki lényegében semmit, ami nem bérköltség.

Ha valaki eddig nem gondolta komolyan, hogy problémák vannak a magyar gazdaságban, az most már nem kételkedhet. Ugyanis megjelent egy úgynevezett „2000-es” kormányhatározat arról, hogy a kormány alá tartozó szervek – néhány tételtől eltekintve – október 31-ig nem fizethetnek ki lényegében semmit, ami nem bérköltség.

A Telex szerint nem pénzügyi okai vannak az intézkedésnek, ugyanis nem olyan rossz az állam likviditási helyzete. A portál értesülései szerint Orbán Viktor rendet szeretne vágni, mert úgy érzi, sok helyen a májusban elhatározott kormányzati kiadáscsökkentést elszabotálják.

Nos, a 2257/2022-es határozat arról szól, hogy október végéig a központi költségvetés kifizetéseit a miniszterelnök blokkolja. Egy ilyen kifizetési stop azt jelenti, hogy a kormány „a kiegyensúlyozott költségvetés fenntartása miatt” október 31-ig a felügyelete alá tartozó szerveknél kifizetési tilalmat rendelt el.


Sajtóértesülések szerint Orbán Viktor rendet szeretne vágni a kiadáscsökkentést elszabotálók között     Fotó: Facebook


Mindössze négy tétel jelent kivételt a szigorú kifizetési stop alól:
- önkormányzatok és egyéb szervek gyermekjóléti, egészségügyi, köznevelési terheinek finanszírozása;
- bérek és más személyi juttatások;
- nemzetközi szerződésekhez, vagy más jogszabályokhoz kötött kiadások;
- a 2014-2020-as uniós programok esedékes kifizetései.

Ezen kívül bizonyos esetekben az államháztartásért felelős miniszter, vagy a miniszterelnök engedélyezhet kifizetéseket, de alapesetben most nincsenek tanácsadói kifizetések, nem lehet rendezni a külsős takarítók, biztonsági cégek számláit, nincsenek üdítőital, vagy kávébeszerzések, papír viszont esetleg igen, ha a hivatal bizonyítani tudja, hogy a közfeladat ellátásához alapvetően szükséges beszerzésről van szó.

Főkép forrása:
freepik.com

További cikkek