Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Rezsiárak: jön a lakhatási válság?

10perc.hu
2022. 09. 27.
Rezsiárak: jön a lakhatási válság?

A szakemberek szerint az albérletben élők, valamint az egyedül lakó idősek vannak veszélyben az elszabaduló energiaárak miatt.

Lakhatási válságot okozhat a megnövekedett rezsi a Város Mindenkié Csoport szerint. Úgy vélik leginkább az albérletben élők kerülhetnek veszélybe. De ugyanúgy érintett a lakhatási válságban az, akinek nincs hol lakni, és ugyan úgy érintett az, aki nem tudja megfelelően felfűteni az otthonát, vagy pedig más problémái vannak, például nincs megfelelő bevétele – fizetése vagy nyugdíja –, hogy kigazdálkodja a lakbérköltségeket. A Város Mindenkié Csoport szerint jelenleg 3 millió ember él úgynevezett energiaszegénységben.

A Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa pedig a fűtési szezon és a várható, hatalmas áremelkedés miatt nyílt levélben fordult Orbán Viktorhoz, és az ATV Híradójának értesülései szerint érdemi párbeszédet sürgetnek a kormánnyal. Véleményük szerint az idős társadalom saját erejéből, helyzeténél fogva nem tudja kivédeni az egyre súlyosbodó körülményeket.

Kemény téllel számol a pénzügyi elemző is, mivel a fűtőanyag ára a korábbi évek szintjének sokszorosa. Koczóh Levente úgy véli, a néhány fokkal lejjebb tekert radiátorokkal lehet spórolni.

Az épületek nagy átlagára igaz, hogyha 1 fokkal lejjebb tekerem a termosztálat az körülbelül 6 százalékkal csökkenti a fűtési energiát. Nyilván a két fok az már 10 százalék fölötti megtakarítást tud eredményezni - és így tovább” – magyarázta az elemző.

Főkép forrása:
freepik.com

További cikkek