Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Az egykori katások fele már tudja, miként adózik tovább

10perc.hu
2022. 09. 27.
Az egykori katások fele már tudja, miként adózik tovább

A szeptember 30-i határidő lejárta előtt 115 ezren választották az új katát a korábbi 400 ezerből, s 125 ezer új átalányadózó jelent meg a rendszerben.

Az új KATA-törvény bevezetését követően joggal merülhet fel az a kérdés, vajon mi történt azzal a 400 ezer vállalkozóval, aki az egyszerűsített adózás szerint rótta le eddig a kötelezettségeit az államkassza felé. Nem tudni ugyanis jelenleg, hogy például az oktatásban mellékállásban dolgozó 30 ezer katással mi a helyzet.

Hétfőn volt az első határidő, amíg az új szabályok szerint lehetett a katát választani. A napi.hu utána járt annak, hogy a szeptember 30-i határidő lejárta előtt pár nappal vajon hogyan folytatják a kisadózók tovább. Nos, eddig 115 ezren választották az új katát a korábbi 400 ezerből, s 125 ezer új átalányadózó jelent meg, azaz összesen a katások fele már rendezte a saját sorsát.

A régi katásoknak a kataalanyiság megszűnése miatt szeptember 30-ig nyilatkozniuk kell a bevételeikről, és az esetleges 40 százalékos mértékű adót – amit a megengedett bevételi határ felleti részre vetette ki az állam – is be kell vallaniuk a 22KATA jelű nyomtatványon. A nyilatkozatot azoknak is be kell nyújtaniuk, akik augusztus 31-én szüneteltették tevékenységüket.

Főkép forrása:
freepik.com

További cikkek