391.95 Ft

362.65 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Az egykori katások fele már tudja, miként adózik tovább

10perc.hu
2022. 09. 27.

A szeptember 30-i határidő lejárta előtt 115 ezren választották az új katát a korábbi 400 ezerből, s 125 ezer új átalányadózó jelent meg a rendszerben.

Az új KATA-törvény bevezetését követően joggal merülhet fel az a kérdés, vajon mi történt azzal a 400 ezer vállalkozóval, aki az egyszerűsített adózás szerint rótta le eddig a kötelezettségeit az államkassza felé. Nem tudni ugyanis jelenleg, hogy például az oktatásban mellékállásban dolgozó 30 ezer katással mi a helyzet.

Hétfőn volt az első határidő, amíg az új szabályok szerint lehetett a katát választani. A napi.hu utána járt annak, hogy a szeptember 30-i határidő lejárta előtt pár nappal vajon hogyan folytatják a kisadózók tovább. Nos, eddig 115 ezren választották az új katát a korábbi 400 ezerből, s 125 ezer új átalányadózó jelent meg, azaz összesen a katások fele már rendezte a saját sorsát.

A régi katásoknak a kataalanyiság megszűnése miatt szeptember 30-ig nyilatkozniuk kell a bevételeikről, és az esetleges 40 százalékos mértékű adót – amit a megengedett bevételi határ felleti részre vetette ki az állam – is be kell vallaniuk a 22KATA jelű nyomtatványon. A nyilatkozatot azoknak is be kell nyújtaniuk, akik augusztus 31-én szüneteltették tevékenységüket.

Főkép forrása:
freepik.com

További cikkek