Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Máris milliárdokat hozott az államnak az extraprofitadó

10perc.hu
2022. 09. 25.
Máris milliárdokat hozott az államnak az extraprofitadó

Augusztus volt az első hónap, amikor a légitársaságok hozzájárulása különadó bevételei – összesen 3,272 milliárd forint – meg is jelentek már az állami büdzsében.

Aránylag hamar realizálódott a kormány bevételei között a többek között a légitársaságokra kivetett extraprofitadó. A Pénzügyminisztérium nyilvánosságra hozott augusztusi adatai között ugyanis augusztus 20-i befizetéssel megjelent 3,272 milliárd forint a légitársaságok hozzájárulása címszó alatt.

A portfolio.hu megírta, hogy bár a rendelet is, és az alábbi minisztériumi táblázat is "légitársaságok hozzájárulásának" nevezi az új különadót, nem ők az adó alanyai. A hozzájárulás fizetésére kötelezett az Lt. szerinti földi kiszolgálást végző gazdálkodó szervezet. A hozzájárulás alapja a légi személyszállítási tevékenység keretében, földi kiszolgálást végző gazdálkodó szervezet által kiszolgált légi jármű belföldről induló utasainak száma, a tranzit utasokat kivéve.

A hozzájárulást tehát utasonként kell megfizetni (3900 forint, illetve 9750 forint), ám a kiszolgáló cég a gyakorlatban továbbhárítja azt a légitársaságokra, amelyek aztán beépítik a repjegyek árába, és végső soron ezt a 3 milliárd forint feletti összeget az utasok fizették be a büdzsébe.

A kormány előzetes várakozásai szerint 30 milliárd forint jöhet be a légitársaságok extraprofitadójából ennek most bő egytizede jött össze egyetlen hónap alatt. Ismert továbbá, hogy a légitársaságok különadója nem tűnik el két átmenetinek mondott év után sem: stabilan 30 milliárd forintos bevétellel számol a kormány minden évben a 2022-2026 közötti időszakban.

Főkép forrása:
freepik.com

További cikkek