Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Május 20-ig eldől negyvenmilliárd forintnyi adó sorsa

10perc.hu
2021. 05. 09.
Május 20-ig eldől negyvenmilliárd forintnyi adó sorsa

Már tavaly 40,7 milliárd forintról rendelkezhettek volna a magánszemélyek az adójuk 1+1 százalékuk esetében, végül 18,6 milliárd forintot juttattak el a különféle szervezeteknek.

Egyre többen rendelkeznek adójuk 1+1 százalékáról, tavalyhoz képest húsz százalékkal nőtt az online már beérkezett nyilatkozatok száma, a május 20-ig beadható nyilatkozatokkal az egyházaknak és a civil szervezeteknek mintegy negyvenmilliárd forintot ajánlhatnak fel az adófizetők. A lehetőséggel több mint 4,2 millióan élhetnek is, hiszen ennyien rendelkeznek elektronikus tárhellyel

2020-ban az előző évhez képest öt százalékkal többen, mintegy 2,2 millióan rendelkeztek az adójuk egy százalékáról. Tavaly 40,7 milliárd forintról rendelkezhettek volna a magánszemélyek, végül 18,6 milliárd forintot juttattak el a különféle szervezeteknek. Április végéig már több mint 583 ezer nyilatkozat érkezett elektronikusan az adóhivatalhoz, ez százezerrel több, mint tavaly ugyanilyenkor.

Figyelem! Egy jogszabály módosítását követően a tavaly tett egyházi felajánlások idén is érvényesek. Ha az adófizető nem vonja vissza múlt évi döntését, vagy nem jelöl meg más kedvezményezettet, az adóhivatal automatikusan továbbítja az érintett egy százalékát a korábban kiválasztott egyháznak. Ráadásul a korábbiakkal ellentétben a civilek már akkor is megkaphatják a felajánlásokat, ha köztartozásuk van, ám az összegnek csak azt a részét, amely a tartozás kiegyenlítése után megmarad.

A rendelkezőnyilatkozat elektronikusan, illetve papíralapon postán vagy személyesen is benyújtható az adóhivatalhoz, akár a bevallás részeként, akár önálló nyilatkozatként is a "20EGYSZA" lapon május 20-áig, sőt a munkáltatók is összegyűjthetik azokat, melyeket legkésőbb május 10-ig, azaz holnapig adnak le nekik lezárt borítékban a dolgozók.

Főkép forrása:
freepik.com

Hirdetés

További cikkek