Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Továbbra is megéri lakást venni Magyarországon

10perc.hu
2021. 04. 27.
Továbbra is megéri lakást venni Magyarországon

Egy tavaly decemberben publikált kutatás eredménye szerint Magyarországon a háztartások anyagi javainak 67,5 százaléka ingatlan vagyon.

Magyarországon a családok megtakarításaikat döntően ingatlanokba, lakásokba fektetik, ezt támasztja alá az a hivatalos statisztika, miszerint a háztartások reáleszközeinek, vagyis anyagi, tárgyi formában rendelkezésre álló vagyoni elemeinek több mint kétharmada ingatlan. És annak ellenére, hogy 2020 márciusában sok ingatlantulajdonos amiatt aggódott, hogy a lakásárak zuhanórepülésbe kezdhetnek, egy jelentősebb árcsökkenés után az árak szűk egy év alatt vissza is kúsztak a korábbi szintre.

A szakértők kevés esélyt látnak arra, hogy a 2008-as válsághoz hasonlóan feleződjenek az árak, a hozam és a várható értéknövekedés miatt ugyanis még mindig jó üzletnek gondolják a lakásvásárlást, az ingatlanokat ugyanis nem terhelik jelentős adók. Ráadásul az állami támogatásokon kívül a bankok hitelezési hajlandósága is megmaradt, és mindez pedig a vásárlókat bátorítja.

Az utóbbi hónapokban a hétköznapi befektetők kezdtek el leginkább mozgolódni, keresik a jó vételeket, és figyelemmel kísérik a piac változásait. Az úgynevezett szükségvásárlók, akik jellemzően nagyobb ingatlanba szeretnének költözni vagy más városban kezdenének új életet, szintén jelen vannak, amiben nagy szerepe lehet az állami támogatásoknak.



„Magyarországon az ingatlanadó mértéke nem olyan nagy, mint Nyugaton. Külföldön nem éri meg házat vagy lakást birtokolni, mert ha nincs hasznosítva, folyamatos veszteséget termel. Mivel nálunk a terhek nem jelentősek, jó hozamot ad az ingatlan. A befektetői jelenlét a piacon összességében árfelhajtó hatású” – állította Gadanecz Zoltán, a GDN Ingatlanhálózat alapító-tulajdonosa.

A szakember kevés esélyt lát arra, hogy csökkenjenek az árak, hosszú távon inkább egy lassú emelkedést vár. Úgy véli, az ingatlanbefektetés mellett szól az is, hogy tulajdonképpen csak egyetlen vetélytársa van, mégpedig az állampapír, azon kívül minden kockázatosnak számít a jelenlegi piaci környezetben.

Főkép forrása:
freepik.com

Hirdetés

További cikkek