Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Válságállónak tűnik a magyar mezőgazdaság

10perc.hu
2021. 03. 12.
Válságállónak tűnik a magyar mezőgazdaság

Az export növekedése leginkább a gabonaféléknek, a különböző étrend-kiegészítőknek, a malomipari termékeknek és a zöldség- és gyümölcskészítményeknek köszönhető.

Jó hír lehet a sok rossz között, hogy a magyar mezőgazdaság a jelenlegi mutatók szerint nemhogy nem omlik be az egyre szélesedő válság következtében, hanem válságállónak tűnik. A Világgazdaság pénteki számában megírta, hogy a 2020. március-decemberi agrárexport 1,7 százalékkal, 7873,6 millió euróra emelkedett az előző év azonos időszakához képest, az agrárimport pedig 5201,5 millió euróra, 1,4 százalékkal csökkent.

Nagy István agrárminiszter ezzel kapcsolatban elmondta, az export növekedése leginkább a gabonaféléknek, a különböző ehető készítményeknek – étrend-kiegészítőknek –, a malomipari termékeknek és a zöldség- és gyümölcskészítményeknek köszönhető. Ugyanakkor csökkent a húsok – legfőképpen a kacsa és a pulyka –, a növényi termékek – például a dugvány és az oltvány –, az élő állatok és az olajos magvak kivitele. Az importban viszont a dohány és a feldolgozott, dohánypótló termékek, az élő állatok és a gyümölcsök aránya nőtt.



A hazai mezőgazdaság helyzete, azon belül a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek külkereskedelme mindig is az egyik alappillére a nemzetgazdaság egészének, az utóbbi évek adatai szerint annak harmadát-felét biztosította. Az agrárexport a tavalyi esztendőben 9563,4 millió euró volt, ami 2,3 százalékkal haladta meg a 2019-es értéket, de ha az elmúlt tíz év adatait hasonlítjuk össze, akkor a bővülés mértéke 63,7 százalék.

Főkép forrása:
freepik.com

További cikkek