Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Átláthatatlan magántőkealapok: Az EU eljárást indított Magyarország ellen

10perc.hu
2024. 09. 16.
Átláthatatlan magántőkealapok: Az EU eljárást indított Magyarország ellen

Az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen, mivel a hazai pénzmosás elleni szabályozás nem felel meg az uniós követelményeknek.

A Transparency International (TI) Magyarország friss jelentésében rámutatott, hogy a magántőkealapok egyre inkább a közpénzek átláthatatlan kezelésének és elrejtésének eszközeivé váltak, miközben a tulajdonosaik kiléte nem ismert. Ez az egyik oka annak, hogy 2023 júliusában az Európai Bizottság hivatalos vizsgálatot indított a magyar szabályozás ellen - közölte a 24.hu.

A TI jelentése szerint a magántőkealapok célja gyakran a „vagyonelrejtés és a közpénzek kiszivattyúzása” Magyarországon. Az alapok működése nem átlátható, és különösen az állami befektetések terén mutatkoznak súlyos hiányosságok. A magyar szabályozás hiánya miatt a magántőkealapok tényleges tulajdonosainak kiléte gyakran titokban marad, és ez súlyos pénzmosási kockázatot jelent.

A helyzet tovább romlott, amikor 2024 elején megszüntették a nyilvános hozzáférést a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) tulajdonosi adatbázisához, ami még inkább megnehezítette a magántőkealapok tulajdonosainak felderítését. A Transparency International szerint az, hogy a magántőkealapok tulajdonosainak kiléte rejtve marad, növeli a pénzmosás kockázatát.

Az Európai Bizottság legutóbbi, 2023-as jogállamisági jelentésében külön kiemelte a magyar magántőkealapok átláthatóságának hiányát, és javasolta, hogy Magyarország biztosítsa a tényleges tulajdonosi adatok teljes körű nyilvántartását. A Bizottság szerint a jelenlegi magyar szabályozás nem felel meg az uniós irányelveknek, ezért indítottak eljárást.

A Transparency International tanulmánya rávilágít arra is, hogy az állami pénzek átláthatatlan befektetései káros hatással lehetnek a piaci versenyre. Példaként említik, hogy a magyar kormány által indított Krízis és Turisztikai Tőkeprogramok során 400 milliárd forintnyi közpénzt fektettek be magántőkealapokba, amelyek közül jelentős összeg, 175 milliárd forint, Tiborcz István, Orbán Viktor vejének érdekeltségeihez került.

Főkép forrása:
Gelencsér Attila Facebook

További cikkek