Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Lajta-rendszer megnyitása: csökkenő vízszint Mosonmagyaróvárnál

10perc.hu
2024. 09. 18.
Lajta-rendszer megnyitása: csökkenő vízszint Mosonmagyaróvárnál

Árvízvédelmi intézkedések: A Lajta-szükségtározó-rendszer megnyitásával csökken a vízszint Mosonmagyaróvár felett. A Duna árhulláma továbbra is III. fokú készültséget indokol.

A vízügy szakemberei éjjel megnyitották a Lajta-szükségtározó-rendszert, hogy csökkentsék az árvízcsúcs hatását - írta a 24.hu. Mosonmagyaróvár felett már érezhető a levonuló víztömeg csökkentése. A Dunakanyarban a vízszint még két napig emelkedhet, miközben folyik az ideiglenes védművek kialakítása – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság.

A ciklon távozása után mindenütt megszűnt a csapadék, és az előrejelzések száraz időt jeleznek a következő hétre. A Dunán kialakult árhullám tetőzése jelenleg Dévény térségében tart. A hazai szakaszon a legtöbb helyen a III. fokú készültségi szintet meghaladóan tetőzik majd a folyó.

Budapesten az alsó rakpartra 22 órakor lépett ki a víz, és a tetőzés a hét végén várható, a III. fok szintjét meghaladó vízállással. A Rábán Árpásig fokozat alatti, míg Győrött a III. fokozat szintje felett lehet erre számítani. A Lajta Mosonmagyaróvárnál csütörtökön a valaha mért legmagasabb vízállást (LNV) megközelítő szinttel tetőzhet.

A Lajta-szükségtározó-rendszer megnyitása biztosítja a víz irányított kivezetését a kijelölt területekre. Az intézkedés már érzékelhetően csökkenti az árvízcsúcsot Mosonmagyaróvár fölött. Jelenleg a Duna Komárom feletti szakaszán mindenütt III. fokú az árvízvédelmi készültség, és a szakemberek folyamatosan figyelik a helyzetet.

A Dunakanyar-menti önkormányzatok folyamatosan építik az ideiglenes védvonalakat, hogy megakadályozzák a lakott területek elárasztását. A vízügy felhívja a lakosság figyelmét, hogy ne látogassák a gátakat, mert az elhúzódó tetőzések és az ár lassú levonulása miatt a gátak már most is hatalmas terhelésnek vannak kitéve. Minden felesleges újabb terhelés veszélyeztetheti a védekezést.

Főkép forrása:
Országos Vízügyi Főigazgatóság Facebook
Címkék:
#Árvíz

További cikkek