Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Magyar Péter: Katonák helyett iskolások és civilek pakolják a homokzsákokat

10perc.hu
2024. 09. 17.
Magyar Péter: Katonák helyett iskolások és civilek pakolják a homokzsákokat

Magyar Péter, a Tisza Párt elnöke súlyos kérdéseket vetett fel Dömötör Csaba államtitkár vasárnapi nyilatkozatával kapcsolatban, amelyben a kormány 17 ezer katona mozgósítását ígérte az árvízi védekezéshez.

A politikus szerint ez az állítás nem áll összhangban a valósággal, hiszen a Dunánál jelenleg mindössze 1400 katona segíti a védekezést, miközben a katasztrófahelyzet súlyosbodik - közölte a Szeretlek Magyarország oldala.

A Tisza Párt elnöke a közösségi oldalán közzétett bejegyzésében közvetlenül Orbán Viktor miniszterelnökhöz intézett kérdéseket. „Miniszterelnök úr, miközben több tízezer civil pakolja a homokzsákokat (köztük iskolából kirendelt sok száz gyerek), aközben a kormány 5 nappal az első bejelentése után, a tetőzés közeledtével 1400 katonát tud/akar az árvízi védekezésbe bevonni az egyik legsúlyosabb dunai árvíz idején.”

A politikus arra is rávilágított, hogy sok szerződéses és tartalékos katona továbbra sincs bevetve a gátaknál. „Miért hazudozott Dömötör Csaba államtitkár vasárnap este 17 ezer katona mozgósításáról? Egyáltalán pontosan hány vezényelhető katonája van a magyar honvédségnek? 3 ezer? Vagy 4 ezer? Igaz, hogy jelenleg a védelmi munkálatok helyett a Bakonyban gyakorlatozik a honvédség jelentős része?” – tette fel a kérdést Magyar Péter.

Magyar felvetette azt is, hogy míg iskolások is részt vesznek a homokzsákok pakolásában, a tartalékosok eldönthetik, hogy akarnak-e részt venni az árvízi védekezésben. „Mi az, hogy felmerült annak lehetősége, hogy katonák kerüljenek bevonásra? Ez mit jelent a katonai szakzsargonban? Miért akkorra próbálják behívni a tartalékosokat, amikor a Duna egyes szakaszain már túl leszünk az ár tetőzésén?”

Magyar Péter egyértelmű válaszokat követel arra is, hogy miért nem minden hadra fogható katona és tartalékos dolgozik jelenleg a gátakon, különösen, mivel ez az egyik legsúlyosabb árvízi veszélyhelyzet, amivel az ország szembenéz.

A politikus bejegyzésében többször is utalt arra, hogy a civil lakosságot érinti leginkább a kormány döntésének következménye. Magyar felháborodva zárta sorait: „Az egyik legsúlyosabb árvízi veszélyhelyzetben miért nincs már napok óta a gátakon/miért nem dolgozik a védelmi feladatokon minden hadra fogható szerződéses katona és tartalékos?”

Főkép forrása:
Magyar Péter Facebook oldala

További cikkek