Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Kisebb árvíz várható Budapestnél, mint 2013-ban: az OVF szóvivője elmondta a várható szinteket

10perc.hu/MTI
2024. 09. 18.
Kisebb árvíz várható Budapestnél, mint 2013-ban: az OVF szóvivője elmondta a várható szinteket

Siklós Gabriella szerint az árvíz Budapestnél 40 cm-rel kisebb lesz, mint 2013-ban. A tetőzés szombatra várható, a vízügyi fejlesztések segítik a védekezést.

Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője szerdán a Kossuth rádióban elmondta, hogy a jelenlegi árvíz Budapestnél és a város feletti folyószakaszokon 40 centiméterrel alacsonyabb lesz, mint a 2013-as nagy árvíz idején. A vízszint a fővárosnál 850 centiméteren tetőzik majd szombatig, az árhullám a Dunakanyarban és Budapesten is szombatra ér el a csúcspontjára.

Siklós Gabriella hozzátette, hogy a vízgyűjtő területeken már nem esik az eső, így az áradásnak nincs utánpótlása, de a hó olvadásából származó víz lassíthatja az apadást. A Szigetközben megjelentek a fakadó vizek, amelyeket a vízügy munkatársai figyelnek és szükség esetén megerősítik a töltést.

A szóvivő figyelmeztetett, hogy a "katasztrófaturizmus" veszélyes lehet és nehezítheti a szakemberek munkáját. A töltések átáztak, ezért csak azok tartózkodjanak rajtuk, akiknek ott dolguk van. Javasolta, hogy azok, akik segíteni szeretnének, figyeljék az önkormányzatok honlapjait, ahol minden fontos információ elérhető.

Siklós Gabriella emlékeztetett arra, hogy a 2013-as árvíz 891 centiméteren tetőzött a Dunán Budapestnél, míg most körülbelül 850 centiméteres maximális magasságra számítanak. Azóta komoly fejlesztések történtek a Duna Győr feletti szakaszán lévő töltéseken, amelyek 120 kilométer hosszúságúak, így sok település most nagyobb biztonságban van, mint korábban.

Főkép forrása:
Northfoto/Mark H. Milstein
Címkék:
#Árvíz

További cikkek