Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Mennyiből élhetnek kényelmesen a nyugdíjasok?

10perc.hu
2024. 09. 13.
Mennyiből élhetnek kényelmesen a nyugdíjasok?

A K&H friss felmérése szerint a kényelmes nyugdíjas élethez havi 389 ezer forintra lenne szükség

A felmérése alapján a 30-59 éves korosztály tagjai látványos változást tapasztalnak nyugdíjkilátásaikban az infláció és az áremelkedés következtében. A felmérés célja annak feltérképezése volt, hogy az emberek mekkora havi bevételt tartanának elegendőnek nyugdíjas éveikben - közölte az Economx.

A spórolós időskorhoz átlagosan 240 ezer forintra lenne szükségük, ami jelentős emelkedés a tavalyi 211 ezer forinthoz képest. Az átlagérték szélsőértékek nélkül 214 ezer forint, míg a mediánérték 211 ezer forint volt. Az előző években ez az összeg átlagosan 142 és 184 ezer forint között mozgott.

A kényelmes megélhetéshez szükséges összeg még jelentősebb növekedést mutat: az idei felmérés szerint átlagosan havi 389 ezer forintot tartanak elegendőnek a nyugdíjasok a gondtalan élethez, míg 2023-ban ez az összeg 345 ezer forint volt. A szélsőségek nélküli átlag idén 354 ezer forintra, a medián pedig 346 ezer forintra emelkedett.

A válaszadók körében a 300-400 ezer forintos havi bevétel a legnépszerűbb választás, ezt a kategóriát 32 százalék választotta, de egyre nagyobb az igény a magasabb összegekre is: az 500 ezer forint feletti kategória már a második leggyakoribb választás.

A szakértők szerint az infláció jelentős hatással van a várakozásokra. Székely Pálma, a K&H értékesítés és életbiztosítási üzletágának vezetője elmondta, hogy „az átlagértékek idei emelkedésében minden bizonnyal szerepet játszik, hogy tavaly az éves átlagos infláció 17,6 százalékos, ugyanakkor a nyugdíjasok inflációja a hivatalos adatok szerint ennél magasabb, 18,3 százalék volt”.

A szakértő szerint a megfelelő anyagi háttér biztosításához elengedhetetlen az öngondoskodás. „Már az aktív években meg kell kezdeni a takarékoskodást."

A felmérésből az is kiderült, hogy a nyugdíjasok helyzetét egyre borúsabb kilátások övezik, nemcsak Magyarországon, hanem globálisan is. A K&H egy ismert fiatallal próbálja bemutatni, hogyan lehet megélni a havi átlagnyugdíj összegéből, ezzel is hangsúlyozva az öngondoskodás fontosságát.

Főkép forrása:
illusztráció
Címkék:
#Nyugdíj

További cikkek