Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Orvosi vényekkel elkövetett 200 milliós adócsalás: vádemelés a "gyógycipős" ügyben

10perc.hu/MTI
2024. 09. 18.
Orvosi vényekkel elkövetett 200 milliós adócsalás: vádemelés a "gyógycipős" ügyben

Kétszázmilliós adócsalás miatt vádat emeltek bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás ügyében, gyógyászati segédeszközök hamis vényére.

Nógrád Vármegyei Főügyészség vádat emelt két gyógyászati segédeszközöket gyártó cég vezetői, ortopéd szakorvosok és társaik ellen bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt – írja az MTI. Az ügyben összesen csaknem 200 millió forint kár érte az állami költségvetést.

Az ügyészség közleménye szerint a vádlottak 2021 és 2022 között több idősotthon lakóinak és magánszemélyek személyes és egészségügyi adatait szerezték meg, és ezek alapján, az érintettek tudta nélkül, hamis orvosi vényeket állítottak ki. A hamis vények alapján a gyógycipőket gyártó cégek jogosulatlanul igényeltek társadalombiztosítási támogatást, amelyet a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) ki is utalt.

Az orvosok a hamis vények kiállításáért különféle juttatásokat kaptak a cégtől, például pénzt, mobiltelefonokat és szórakoztató elektronikai eszközöket. Az ügyészség szerint a bűnszervezet hierarchikus szervezetben, konspiratívan működött, és összesen 1664 ember nevében írtak fel jogosulatlanul 2300 ortopéd cipőt. Az esetek egy részében a betegek nem a megfelelő segédeszközt kapták, vagy egyáltalán nem kapták meg a terméket.

A vádirat alapján a bűnszervezet 192 millió forint vagyoni hátrányt okozott az állami költségvetésnek. Az ügyészség végrehajtandó szabadságvesztést, pénzbüntetést és foglalkozástól való eltiltást indítványozott a vádlottakkal szemben. A per a Balassagyarmati Törvényszéken folytatódik.

További cikkek