Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Magyar csipogók robbantak a Hezbollah elleni merényletben

10perc.hu
2024. 09. 18.
Magyar csipogók robbantak a Hezbollah elleni merényletben

A Hezbollah elleni merényletben magyar gyártású csipogókat használtak, robbanószereket rejtettek el bennük.  

Magyar cég által gyártott csipogókat használtak a Hezbollah elleni merényletben, írja a HVG a tajvani Gold Apollo vállalat állítása alapján. A csipogók robbanótölteteket tartalmaztak, amelyek a merénylet során aktiválódtak, legalább kilenc halálos áldozatot követelve, és több mint 2800 embert megsebesítve Libanonban és Szíriában. A Sky News libanoni forrásai szerint a Hezbollah 5000 darabot rendelt a csipogókból, amelyeket tavasszal szállítottak le.

A Gold Apollo vezérigazgatója, Hsu Ching-Kuang, sajtótájékoztatón megerősítette, hogy nem ők felelnek a csipogók gyártásáért, hanem egy budapesti székhelyű magyar cég, a BAC, amely licencszerződés alapján használhatja a tajvani márkanevet bizonyos régiókban. A tajvani cég közleménye szerint nincs közük sem a csipogók tervezéséhez, sem a gyártásához, sem az értékesítéséhez.

A libanoni források szerint a robbanószereket a gyártási folyamat során helyezték el az eszközökben, körülbelül 3 gramm mennyiségben. Az ügyben Izraelt, pontosabban a Moszad titkosszolgálatát gyanúsítják, amiért felelősek lehetnek a robbanótöltetek elhelyezéséért.

A Hezbollah rendszeresen támadja Izraelt a Gázai övezet háborúja óta, és csak tűzszünet esetén hagyná abba a támadásokat. Izrael viszont a Hezbollah kivonulását követeli a határtérségből, ami miatt az összecsapások folyamatosak, és több tízezer ember kényszerült elhagyni otthonát mindkét oldalon.

További cikkek