Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Árvízveszély Budapesten: Lezárják az alsó rakpartokat a Duna emelkedése miatt

10perc.hu
2024. 09. 14.
Árvízveszély Budapesten: Lezárják az alsó rakpartokat a Duna emelkedése miatt

Gyorsan emelkedik a Duna vízszintje, Karácsony Gergely másodfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el – hétfőtől lezárják Budapest alsó rakpartjait.

A Duna gyorsan emelkedő vízszintje miatt másodfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el Karácsony Gergelyfőpolgármester. Az intézkedést az Országos Vízjelző Szolgálat előrejelzése, valamint a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. javaslata alapján hozták meg. A készültség célja, hogy biztosítsák a főváros biztonságos ivóvízellátását és a csatornarendszer zavartalan működését.

Karácsony szerint a következő napokban felkészülnek az ideiglenes védművek kiépítésére is.

„A jelentős és gyors emelkedésű árhullám miatt másodfokú árvízvédekezési készültséget rendeltem el az Országos Vízjelző Szolgálat előrejelzése és a védekezésért felelős Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. javaslata alapján" – jelentette be Karácsony.

Rakpartlezárások a hétvégén

Az árhullámra való felkészülés jegyében szeptember 16-án, hétfőn lezárják Budapest alsó rakpartjait. Már szeptember 14-én, szombaton 0 órától tilos lesz megállni az alsó rakpartokon, és a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság szeptember 15-én, vasárnap délutántól elszállítja a még ott parkoló autókat.

A hétvégi lezárások miatt a belső pesti rakpartszakaszok újranyitása is elmarad. A rakpart többi szakaszának pontos lezárási időpontjáról a főpolgármester szombaton ad további tájékoztatást.

Tetőzés és védekezési intézkedések

Az előrejelzések szerint az árhullám jövő hét második felében, körülbelül 8 méteres vízállás mellett fog tetőzni, ami magasabb lesz a tavaly decemberi és az idén júniusi árhullámoknál, de elmarad a 2013-as nagy árvíz szintjétől.

„Fel kell készülni ugyanakkor arra, hogy a III. kerületben és a Margitszigeten homokzsákok elhelyezésére és ideiglenes védművek kiépítésére is szükség lesz.”

A következő napokban a vízügyi szakemberek és a közszolgáltatók munkatársai rendkívüli erőfeszítéseket fognak tenni az árvíz elleni védekezés érdekében, hogy minimalizálják a károkat és biztosítsák a főváros biztonságát.

További cikkek