Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Az idei időjárás miatt számos borászatban nem készül tokaji aszúbor

10perc.hu
2024. 09. 18.
Az idei időjárás miatt számos borászatban nem készül tokaji aszúbor

A lisztharmat és az időjárás miatt idén kevés tokaji aszú készül, a Dereszla Pincészet száraz borokra és pezsgőkre koncentrál.

Az idei év különösen nehéz kihívásokat tartogat a tokaji borvidék borászatai számára, különösen az aszúbor előállításában. A Bodrogkeresztúri Dereszla Pincészet ebben az évben várhatóan nem készít sok aszúbort, bár a szakértők még reménykednek abban, hogy a következő hetek napos, meleg időjárása lehetővé teszi a tokaji aszú kis tételben történő palackozását. Az év során a lisztharmat súlyos károkat okozott az aszúszemekben, ami miatt kevesebb és alacsonyabb minőségű alapanyag áll rendelkezésre - közölte az agroinform.hu.

Kalocsai László, a Dereszla birtokigazgatója szerint a pincészet területeit sikerült megvédeni a fertőzéstől, így a saját szőlők még jó állapotban vannak. "A Dereszla területeiről szüretelt szőlők nagyon szépek, ezért ezeket száraz bornak és pezsgőnek szánjuk" – mondta Kalocsai, hozzátéve, hogy a nem saját ültetvények esetében rosszabb a növények egészségügyi állapota, ami kevesebb minőségi alapanyagot eredményez.

Az idei évben szokatlanul korán, augusztus közepén kezdődött a szüret, mivel a szőlőfajták egymás után értek. A munkát az esős időjárás egyelőre hátráltatja, de a termés 80%-a már a pincében van, és még 1500 mázsa szőlő betakarítása van hátra. A Dereszla Pincészet az aszú hiányában a pezsgők és száraz borok iránti kereslet kielégítésére helyezi a hangsúlyt.

További cikkek