Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Lázár kontra Vitézy: Újra fellángol a vita a vasúti fejlesztésekről

10perc.hu
2024. 08. 27.
Lázár kontra Vitézy: Újra fellángol a vita a vasúti fejlesztésekről

Lázár János, építési és közlekedési miniszter nyilvánosan reagált a vasárnapi balesetre, amely során egy vonat kisiklott, és megbénította a Keleti pályaudvar forgalmát.

A miniszter közösségi oldalán közölte, hogy a Keleti pályaudvar újra üzemel, és helyreállt a vasúti közlekedés a keleti régió felé - közölte a Telex.


Lázár emellett élesen bírálta Vitézy Dávidot, a korábbi közlekedési államtitkárt, azt állítva, hogy Vitézy "csúsztatásokkal uszít a MÁV ellen", és elárulja volt kollégáit. Lázár hozzátette: "Azok a fejlesztések, amelyekre hivatkozik, a szankciós infláció miatt átütemezésre kerültek, de a hétvégéig egyébként sem valósultak volna meg."

A miniszter hangsúlyozta, hogy az elmúlt 15 évben számos fejlesztés történt a MÁV hálózatán, de ez nem elégséges, további beruházások szükségesek. Ezért indította el ötpontos közlekedési akciótervét, amelyben kiemelte, hogy a közlekedés állampolgári joggá válik. Az akcióterv részeként a kormány 1 milliárd eurós uniós hitelt tervez felvenni vasútépítési beruházásokra, valamint nyugati selejtezett járműveket szereznének be. Emellett a MÁV vezetésének lecserélése és néhány vasútállomás felújítása is szerepel a tervek között.

A vasárnapi baleset, amely során a Kolozsvár felől érkező Claudiopolis InterCity kisiklott, újabb feszültségeket hozott a felszínre a Lázár és Vitézy közötti vitában. Vitézy Dávid nyilvánosan kritizálta Lázár hozzáállását, mondván, hogy „a szemünk előtt omlik össze a magyar vasúti közlekedés”. Vitézy szerint a baleset helyszínéül szolgáló váltókörzet cseréjére már 2022-ben voltak tervek, de Lázár kihúzta azt a megvalósítandó fejlesztések közül.

A baleset során senki sem sérült meg, és a MÁV tájékoztatása szerint egy meghibásodott váltó okozta a kisiklást. A hétfő reggel nehézkes volt a MÁV utasai számára, több vonalon jelentős késések fordultak elő, de keddre fokozatosan helyreállt a forgalom a Keletiben.

Főkép forrása:
Lázár János Facebook oldala

További cikkek