388.95 Ft

362.02 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Elutasították Karsai Dániel népszavazási kérdését

10perc.hu
2024. 04. 24.
Elutasították Karsai Dániel népszavazási kérdését

A Kúria elutasította Karsai eutanáziával kapcsolatos kezdeményezését.

A Kúria kedden elutasította Karsai Dániel alkotmányjogász által kezdeményezett népszavazás egyik kérdését, amellyel az aktív eutanáziát kívánta legalizálni. Karsai, aki ALS-betegséggel küzd, a népszavazással halálos betegek számára kívánt volna méltóságteljes halált biztosítani - írta a 24.hu. 

A döntést Karsai így kommentálta Facebookon: "A közzétett döntés szerint az emberi élet és méltóság oszthatatlan egysége miatt nem képzelhető el olyan szabályozás, ami az Alaptörvény módosítása nélkül biztosíthatná a népszavazás alapján megalkotandó törvény érvényesülését. A Kúria szerint az élethez való jog abszolút jog. Ezért még az emberi méltóság védelme sem törheti át. Más szavakkal kifejezve: a Kúria kötelességé tette az életet. Még azok számára is, akiknek az élete csak értelmetlen szenvedés halálos betegségük miatt. "

A Kúria álláspontja szerint az élethez való jog sérthetetlen, és az emberi élet és méltóság oszthatatlan egysége miatt nem lehetséges olyan jogszabályt alkotni, amely az Alaptörvény módosítása nélkül érvényesíthető lenne a népszavazás alapján. A Kúria továbbá úgy foglalt állást, hogy az élethez való jog abszolút jog, amelyet még az emberi méltóság védelme sem sérthet.

Karsai Dániel nem fogadja el a Kúria döntését, és alkotmányjogi panaszt fog benyújtani. Az ALS rohamosan romló állapota miatt ágyhoz kötött, egész napos segítségre szorul, de mentális képességei épek.

Egy friss, perui eutanázia esetről itt írtunk korábban.


Főkép forrása:
Karsai Dániel (Facebook)

További cikkek