388.98 Ft

363.60 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Végrehajtották az első eutanáziát Peruban

10perc.hu
2024. 04. 23.
Végrehajtották az első eutanáziát Peruban
Egy pszichológusnő kérvényezte az intézkedést.

Egy perui pszichológusnő, aki egy gyógyíthatatlan betegségben szenvedett, amely legyengítette az izmait és több évre ágyhoz kötötte, eutanáziával halt meg - jelentette ki ügyvédje hétfőn. Ő az első személy az országban, aki orvosi segítséggel való halálhoz való jogot szerzett - közölte az APNews.

Ana Estrada évekig harcolt a perui bíróságokon az emberhez méltó halál jogáért, és hírességgé vált a konzervatív országban, ahol az eutanázia és az orvos által segített öngyilkosság illegális.

2022-ben az Estrada ügyét tárgyaló legfelsőbb bíróság kivételes engedélyt adott neki, fenntartva az alsóbb bíróság ítéletét, amely Estrada számára biztosította az élet befejezésének jogát, és kijelentette, hogy azok, akik segítik őt, nem lesznek büntetve. Ezzel Estrada lett az első személy Peruban, aki orvosi segítséggel való halálhoz való jogot szerzett.

"Ana küzdelme az emberhez méltó halál jogáért segített abban, hogy e jogról és annak megvédésének fontosságáról ezrek  perui állampolgárt tájékoztasson" - mondta ügyvédje, Josefina Miró Quesada egy nyilatkozatban. "A küzdelme túllépte nemzetünk határait."

A 47 éves Estradának egy polimiozitisz nevű gyógyíthatatlan betegsége volt, amely elsorvasztja az izmokat. A tünetek már tinédzserként jelentkeztek, és 20 évesen kerekesszékre szorult, mert elvesztette a járáshoz szükséges erőt. 2017-re Estrada állapota rosszabbodott, és már nem tudott felkelni az ágyból. Nehezen lélegzett, és túlélt egy tüdőgyulladást. Bár gépelni sem tudott, Estrada szöveges szoftver segítségével létrehozott egy „Ana a méltó halálért” című blogot, ahol küzdelmeiről és az eutanázia iránti döntéséről írt.

"Többé nem vagyok szabad" - mondta a The Associated Press-nek adott 2018-as interjújában. "Nem ugyanaz a személy vagyok, aki voltam."

Estrada 2022-ben azt mondta a bíróknak, hogy értékeli az életet, és nem akar azonnal meghalni, de szeretné eldönteni, mikor fejezze be az életét. "Az eutanáziához szeretnék folyamodni, amikor már nem tudom elviselni az élet szenvedését" - mondta. "És amikor úgy döntök, hogy békében és nyugalomban búcsúzom el szeretteimtől."

Az eutanáziát csak néhány ország legalizálta, köztük Kanada, Belgium és Spanyolország. Egyes amerikai államok, köztük Maine és Oregon, engedélyezik az orvos által segített öngyilkosságot, ahol az orvos halálos beteg betegeknek biztosítja az életük kioltásának eszközeit. Az eutanázia a legtöbb latin-amerikai országban illegális, kivéve Kolumbiát, amely 2015-ben legalizálta, és Ecuadort, amely februárban dekriminalizálta a gyakorlatot.




Címkék:
#Egészség

További cikkek