Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Autó

Csütörtökön újra nyit a budai alsó rakpart az autós forgalom előtt

10perc.hu
2024. 09. 25.
Csütörtökön újra nyit a budai alsó rakpart az autós forgalom előtt

A Duna apad, Budapest takarítja az elöntött területeket. Csütörtökön a budai alsó rakpartra visszatérhet az autós forgalom.

Országszerte apad a Duna, Budapest pedig gőzerővel dolgozik az elöntött részek tisztításán. Karácsony Gergely főpolgármester bejelentette, hogy csütörtökön visszatérhet az autós forgalom a budai alsó rakpartra, míg a pesti rakpart megnyitására még várni kell - írta az rtl.hu.

Az FKF munkatársai “megfeszített tempóban” takarítanak, és a főpolgármester szerint “az emberileg lehetséges legrövidebb időn belül” szeretnék helyreállítani a közlekedést a pesti rakparton is. Csak kedden több mint 20 tonna uszadékfát és iszapot távolítottak el az útburkolatokról, melyből energia készül. Emellett több mint 520 ezer homokzsákot gyűjtöttek össze, amelyet újrahasznosítanak.

A Főkert munkatársai a leginkább érintett területeket, mint a Római-part, Óbudai-sziget és Margitsziget állapotát vizsgálják. Karácsony Gergely elmondta, hogy

nagy valószínűséggel a rakpartra telepített növények 80 százaléka átvészelte az árvizet,” 

és ahol szükséges, ott újratelepítik a sérült növényeket.

Szerda reggel Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság főigazgatója bejelentette, hogy a Duna teljes magyarországi szakaszán apadás figyelhető meg. Baja és Mohács térségében a védművek rendkívül nagy terhelés alatt állnak, így a figyelőszolgálatot még két napig fenntartják.

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium államtitkára hozzátette, hogy “a Duna tetőzése elhagyta Magyarországot,” de a készültségi fokozatokat szombat délutánig fenntartják. Jelenleg 29 állami és 41 önkormányzati helyszínen zajlik még árvízi védekezés, és a levonuló víz után a fertőtlenítési munkálatok is megkezdődtek a helyhatóságok által.


Főkép forrása:
Karácsony Gergely Facebook

További cikkek