392.28 Ft

366.14 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Rezsicsökkentés: bajban lesz augusztustól a társasházak minimum 30 százaléka

10perc.hu
2022. 07. 19.
Rezsicsökkentés: bajban lesz augusztustól a társasházak minimum 30 százaléka

Sok társasház rendelkezik ház központi fűtéssel, azaz olyan kazánnal, amely a használati melegvizet és a fűtést szolgáltatja.

Az augusztustól megváltozó rezsifeltételek az ingatlanárakat is módosíthatják, a piacon jelentős átalakulásokat idézhetnek elő. Például a fővárosi lakásárak még mindig elmaradnak az EU többi fővárosának lakásáraitól, ezért némi korrekció után a külföldi tőke beáramlása miatt az uniós átlagnál nagyobb csökkenésre nem érdemes számítani.

Azonban a lakáspiaci keresletet is értelemszerűen befolyásolni fogja az energiaárak változása és a kisebb energiaigényű, önálló fűtési rendszerrel rendelkező lakások felé fordulhat a kereslet. Ugyanakkor azok, akik társasházi lakásukat szeretnék most eladni, bizony több okból is nehéz helyzetbe kerülhetnek.

„A társasházi értékmódosító tényezők közül a műszaki állapot még inkább hangsúlyos lesz a vevői mérlegeléskor. Eddig a tudatos lakásvásárlók a felújítás, karbantartást mértékét vizsgálták meg, azonban mostantól a közös nagy energiafogyasztó berendezések megléte is a szempont rendszerbe kell, hogy kerüljön” – mondta el a 10perc.hu kérdésére Szilber Szilvia.

A társasház szakértő hozzátette, a kormány a 2021-es, háztartásonkénti átlagfogyasztást szabta meg ugyanis kedvezményes határként, de központi kazánnal rendelkező társasházak számára alkalmazott szorzóhoz nem történt előzetes adatgyűjtés. A közös képviselőket és társasházkezelőket senki nem kérdezte meg, hogy az adott társasházban hány darab lakáscélú albetét – külön tulajdoni egység – van, azaz pl. a gázkazán fogyasztását hány háztartás használja.



Sok társasház rendelkezik ház központi fűtéssel, azaz olyan kazánnal, amely a használati melegvizet és a fűtést szolgáltatja, de az elmúlt 10 év társasház építési hullámában a modern igényeknek megfelelve sok helyen került beépítésre egyéb – központi klíma, autó liftek, öntözőrendszer automatika stb. – energiafogyasztók is.

A tulajdonosi közösségekben felröppennek most olyan javaslatok, hogy a fogyasztókat helyezzék üzemen kívül, azonban ez nem járható út. Ezeket a berendezéseket és rendszereket a társasház köteles üzemben tartani, mert a kisebbség jogos érdeke sérülne, ha a spórolás érdekében az alacsonyabb szinten lakók arról szavaznának, hogy a felvonókat leállítsák, vagy a garázskaput nyitva hagyják, vagy ne legyen világítás a lépcsőházba.

A megoldás egyelőre nem ismert, ugyanis az új rezsiszabályozás ilyen mélységű részleteiről még nem szivárgott ki semmi kormánykörökből. Azonban az már biztosnak látszik, és erről a 10perc.hu korábban már írt, hogy a központi energia rendszerekkel rendelkező társasházak közös költségei bizony meredeken emelkedni fognak.

Főkép forrása:
Facebook

Hirdetés

További cikkek