Mai névnap:

Ötvenketten vesztek oda az orosz bányarobbanásban!

10perc.hu
2 hónapja
Kiemelt kép: rosbalt.ru

Negyvenhat bányász és hat bányamentő életét vesztette, miután robbanás történt és tűz ütött ki a nyugat-szibériai Kemerovo megye Belov városának közelében lévő Lisztvjazsnaja szénbányájában.

Amint arról a 10perc.hu is beszámolt, a délelőtti órákban robbanás történt a nyugat-szibériai Kemerovo megye Belov városának közelében lévő Lisztvjazsnaja szénbányájában. Az első információk 11 halottról és rengeteg sebesültről szóltak.

Majd dél körül leállították a mentést. A bányában a baleset idején tartózkodó 285 ember közül 239 embert kimentettek. 49 bányász megsérült, közülük 38-an kórházba kerültek, négyük állapota súlyos.A többiek evakuálását a sűrű füst akadályozza, ráadásul a mentőexpedíciót a robbanásveszély miatt felfüggesztették a tass.ru információi szerint.

Sajnos azóta kiderült, hogy akik a bányában rekedtek, valamennyien meghaltak, és a 46 bányász mellett hat bányamentő is az életét veszítette. Dmitrij Gyemesin főügyészhelyettes szerint a tragédiát szikra által okozott metánrobbanás, valamint az attól keletkezett dinamikus lökés, továbbá az okozta, hogy a szellőzőakna füsttel telítődött.

A baleset ügyében büntetőeljárás indult a munkavédelmi követelmények gondatlanságból halált okozó megsértése címén, amiért hét évig terjedő szabadságvesztés szabható ki. A rosbalt.ru megírta, hogy az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) közölte, hogy őrizetbe vették a bánya igazgatóját és helyettesét, valamint a fejtési szakasz művezetőjét.

A Kuznyecki-medencében péntektől háromnapos gyászt rendeltek el. Vlagyimir Putyin elnök részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak. A bánya fejenként kétmillió rubel – jelenlegi árfolyamon mintegy 13 millió forint – fájdalomdíjat fizet ki az életüket vesztett bányászok családjának.
Hirdetés
Hirdetés