388.98 Ft

363.60 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Tízezreket kellett evakuálni Kínában a hatalmas árvíz miatt

10perc.hu
2024. 04. 22.
Tízezreket kellett evakuálni Kínában a hatalmas árvíz miatt

Több tízezer embert evakuáltak a pusztító árvíz miatt Dél-Kínában.

Heves esőzések okoztak pusztító árvízt Kína déli részén, Guangdong tartományban, ahonnan hatvanezer embert kényszerültek elmenekíteni otthonukból. A hatóságok három halálos áldozatról számoltak be, tizenegy ember sorsa egyelőre ismeretlen - közölte a BBC.

A térségben több folyó is meghaladta a medrét, a vízszintek pedig veszélyesen magasak. A szakértők szerint az egyik északi folyó vízállása százévente egyszer fordul csak elő, de eddig nem érte el ezt a szintet.

A Gyöngy - folyó alacsony fekvésű területe különösen ki van téve az árvízveszélynek a tengerszint emelkedése és a viharok okozta hullámok miatt. A delta Kína egyik legfontosabb ipari övezete, és az ország legsűrűbben lakott területei közé tartozik. Guangdong tartományban körülbelül 127 millió ember él.

Az árvíz Guangzhou tartományi fővárost, valamint Shaoguan és Heyuan kisebb városokat is súlyosan érintette. A tartományban több mint 1,16 millió háztartásban maradt el az áram a hétvégén, de vasárnap este 80%-uk áramellátását helyreállították. A folyamatos esőzések miatt Guangzhou Baiyun nemzetközi repülőterén törölték és késleltették a járatokat, a tartomány három városában pedig bezárták az iskolákat.

Az árvíz több tucat házat semmisített meg vagy súlyosan megrongált. A hatóságok közel 140,6 millió jüanra (kb. 19,8 millió dollárra) becsülik a közvetlen gazdasági károkat.




Főkép forrása:
Northfoto

További cikkek