388.95 Ft

362.02 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Elindította közös harcműprojektjét Franciaország és Németország

10perc/MTI
2024. 04. 26.
Elindította közös harcműprojektjét Franciaország és Németország

A szerződéseket a két ország akár már az év végéig is aláírhatja.

Sébastien Lecornu, a francia fegyveres erőkért felelős miniszter és német kollégája, Boris Pistorius pénteken Párizsban aláírta a kötelezettségvállalási megállapodást, amely szentesíti a két ország együttműködését a "jövő tankja" programban.

Boris Pistorius a francia miniszterrel tartott közös sajtótájékoztatón kifejtette, hogy a cél a szerződések aláírása az év végéig. Sébastien Lecornu a Rheinmetallt, a Thalest és a KNDS-t, a francia Nexter és a német Krauss Maffei Wegmann (KMW) által 2015-ben alapított holdingot nevezte meg azon gyártók között, amelyeket részt vehetnek a Main Ground Combat System (MGCS) harcjárműprojekt megvalósításában.

A pénteken aláírt megállapodás a projekt 1A fázisára vonatkozik, amely egy "demonstrátor", vagyis egy elő-prototípus megtervezését foglalja magában. A mintegy 100 milliárd euróra becsült MGCS-programot Párizs és Berlin közösen indította el 2017-ben, a Scaf, a "jövő vadászrepülőgépe" fejlesztésével egy időben, amely nagyon lassan előre. Ez utóbbi projektben később Spanyolország is csatlakozott a két partnerhez.

A "generációs ugrásnak" tekinthető MGCS harcjármű a jelenleg szolgálatban lévő német Leopard 2 és a francia Leclerc páncélosok 2035-től történő leváltását szolgálja. A projektet Németország irányítja, de a finanszírozást a két ország egyenlő arányban vállalja.

"A 2040-es években eljön az ideje, hogy két szomszédos, baráti ország, amely az Európai Unió és a NATO tagja, egy teljesen működőképes páncélos lovassági keretrendszerrel rendelkezzen" - mondta Sébastien Lecornu.

A francia tárcavezető "technológiai áttörésről" beszélt egy olyan időszakban, amikor "amerikai barátaink még nem kezdtek el gondolkodni az Abrams utáni korszakról", és amikor "az oroszok nagy nehézségekkel küzdenek a jelenlegi harckocsi-generációtól való elszakadásban". Véleménye szerint Franciaország és Németország "az első nemzetek, amelyek a 2040-es korszakkal foglalkoznak a lovasság és a páncélozott járművek tekintetében".

Miután tavaly szeptemberben aláírtak egy közös útitervet, a két miniszter márciusban egy berlini találkozón bejelentette, hogy a két ország között megállapodás született a feladatok megosztásáról a 2040-2045-ig megvalósítandó nagyszabású projekt kapcsán.




További cikkek