388.95 Ft

362.02 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Kiderült a dubaji felhőszakadás egyik fő oka

10perc.hu
2024. 04. 26.
Kiderült a dubaji felhőszakadás egyik fő oka

Egy friss tanulmány elemezte a halálos áldozatokkal is járó esőzést az Arab Egyesült Emírségekben.

Egy új tanulmány szerint az éghajlatváltozás és a városiasodás fokozta az Egyesült Arab Emírségekben és Ománban nemrégiben tapasztalt rekordárvizek pusztító erejét - közölte a The Guardian.

A World Weather Attribution csoport kutatói megállapították, hogy az El Niño jelenség erősödése miatt a térségben a hasonló időszakokban lehulló csapadék mennyisége 10-40%-kal nőtt az emberi tevékenység okozta klímaváltozás következményeként. Emellett a városokban a természetes vízelvezető rendszerek hiánya gyorsan folyókká változtatta az utakat.

Legalább 23 ember vesztette életét az áradásokban, köztük 10 gyermek egy elsodort iskolabuszban, miután az Arab-félszigetet április 16-17-én extrém csapadékmennyiség sújtotta. Dubajban 24 óra alatt több mint 14 centiméter eső esett, ami az átlagos éves csapadékmennyiség másfélszeresének felel meg. Ez volt a legnagyobb esőzés 1949 óta, a feljegyzések kezdete óta. Az Egyesült Arab Emírségekben és Ománban az árvizek jelentős károkat okoztak az épületekben és autókban, áramszünetekhez és iskolabezárásokhoz vezettek. Több mint 1000 repülőjáratot töröltek, és több napos késések tapasztalhatók, miután elöntötte a víz Dubaj repülőterének kifutópályáját, a világ legforgalmasabb nemzetközi repülőterét.

Az esőzés után közvetlenül felmerült a mesterséges időjárás-módosítás lehetősége, mivel az Egyesült Arab Emírségek ismert a felhővetés technológiájának használatáról a vízhiány enyhítésére. Az új tanulmány azonban arra a következtetésre jutott, hogy a "felhővetésnek nem volt jelentős befolyása az eseményre". Az Egyesült Arab Emírségek Meteorológiai Nemzeti Központja szintén tagadta, hogy ilyen műveletet hajtott volna végre az esőzés napján. Az emberi tevékenység azonban más módokon is súlyosbította a hatásokat. Bár a történelmi csapadékadatok hiánya miatt a kutatók nem tudták pontosan meghatározni, hogy a növekedés mekkora része a klímaváltozásnak tudható be, arra a következtetésre jutottak, hogy a fosszilis tüzelőanyagok elégetéséből eredő globális felmelegedés a legvalószínűbb magyarázat a rekordmennyiségű csapadékra.

A Perzsa-öböl környéke a Föld egyik legszárazabb területe, de néhány évente, különösen az El Niño fázisokban történelmileg hajlamos az intenzív esőzésekre és villámárvizekre. A legtöbb tudós úgy véli, hogy a klímaváltozás 10-40%-kal intenzívebbé teszi az El Niño eseményeket ebben a régióban. A tanulmány megjegyzi, hogy a melegebb légkör több nedvességet képes tárolni. A jelenlegi, ipari forradalom előtti szinthez képest 1,2 Celsius-fokos globális felmelegedés mellett a légkör körülbelül 8,4%-kal több nedvességet képes megtartani. A melegebb, zavartabb klímában a változó áramlási minták néhány régióban hevesebb esőzéseket eredményezhetnek.

Az esőzésről korábban itt írtunk.



Főkép forrása:
Northfoto

További cikkek