392.98 Ft

366.59 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Hihetetlen! Németországban majdnem fele annyi a Magyarországon gyártott Pick szalámi, mint itthon

10perc.hu
2023. 02. 06.
Hihetetlen! Németországban majdnem fele annyi a Magyarországon gyártott Pick szalámi, mint itthon

Jelenleg Németországban a szalámi áfája 7 százalék, míg nálunk pedig 27 százalék, így az árkülönbség egy része ebből adódik.

A 10perc.hu nemrég beszámolt arról, hogy a londoni ALDI árai sokkal kedvezőbbek, mint az áruházlánc ugyanazon termékei Magyarországon. Mint kiderült, nem ez az egyetlen eset, amikor a fizetésben messze elmaradt honfitársaink jóval drágábban vásárolnak meg különböző élelmiszereket.

Mint kiderült, már az is jóval többe kerül Magyarországon, amit itt gyártanak. Erre legjobb példa a Pick szalámi. A Pénzcentrum utána járt mindennek, hogy mi a magyarázata annak, hogy októberben egy németországi boltban a Pick szalámi kilós ára 6800 forintra jött ki, addig Magyarországon ez 9700 forint volt.

Február első hétvégéjén az RTL Fókusz egy Alsó-Szászországban élő magyar férfival interjúzott, amiből kiderült, hogy a Pick szaláminak a 250 grammos kiszerelése 390 forintos euró árfolyamon számolva 2254 forintba került, miközben itthon majdnem a duplájába.


Egy németországi boltban a Pick szalámi kilós ára 6800 forintra jött ki, addig Magyarországon ez 9700 forint volt     Fotó: Pick


A gazdasági portál megkereste a Pick Szeged Zrt.-t, hogy megkérdezze, hogyan lehetséges mindez. A cég a válaszában arra hivatkozott, hogy a márkanév alatt sokféle szalámi található meg a piacon, így könnyen eshetünk abba a hibába, hogy különböző típusú, illetve eltérő minőségű termékek árát próbáljuk meg összehasonlítani.

Ugyanakkor hozzátették, az ugyanabba a kategóriába tartozó szalámik esetében az egyes országokban tapasztalható árkülönbség jelentős részben a termékekre érvényes áfakulcsok eltérő mértékéből fakad. Jelenleg Németországban a szalámi áfája 7 százalék, míg nálunk pedig 27 százalék.

A Pick Szeged Zrt. szerint az árkülönbséget az egyes kereskedő partnerek eltérő árazási gyakorlata is okozhatja. Vannak olyan országok, ahol a kereskedők a fogyasztók üzletekbe való bevonzása érdekében a beszerzési ár alatt is értékesíthetnek termékeket, míg ezt a gyakorlatot Magyarországon jogszabály tiltja.

Főkép forrása:
Pick

További cikkek