Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Karsai Dániel szerint az eutanázia most várhat

10perc.hu
2024. 04. 19.
Karsai Dániel szerint az eutanázia most várhat

Karsai Dániel most a szeretteivel szeretne tölteni minél több időt.

Karsai Dániel, a súlyos ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász nem élne az eutanázia lehetőségével, ha megtehetné. A 444 beszámolója szerint  korábban pert indított az Emberi Jogok Európai Bíróságán a méltó halálhoz való jogért, és öccse népszavazási kezdeményezést is indított az aktív eutanázia legalizálásáért, most úgy érzi, a legfontosabb, hogy a szeretteivel töltsön minél több időt.

Karsai nemrégiben tüdőgyulladást kapott, két hetet töltött kórházban, de most már otthonában lábadozik - tájékozatott a Telex. Április elején úgy döntött, befejezi ügyvédi tevékenységét, és kilép a Budapesti Ügyvédi Kamarából. Ez a döntés azonban nem érinti az iroda működését, sem az Emberi Jogok Európai Bírósága előtt folyamatban lévő ügyét az élet végi döntések szabadságáról.

Jelenleg Karsai csak a nyakát és az egyik lábát tudja mozgatni, nyelni sem tud, így gyomorszondán keresztül táplálják. A kórházban töltött időszakban voltak pillanatok, amikor feladta volna, de most nincsenek fájdalmai, és igyekszik a szeretteivel töltött időre koncentrálni.

Karsai továbbra is kiáll az eutanázia legalizálása mellett, mint egyéni választási lehetőség mellett a gyógyíthatatlan betegek számára. Úgy véli, hogy ez a jog nemcsak az életről szóló döntés szabadságát jelentené, hanem a szenvedéstől való megszabadulást is.

Az alkotmányjogász nem fél a haláltól, de most a legfontosabb számára, hogy minél több időt töltsön a szeretteivel, és kiélvezze az élet apró örömeit. Erőteljes üzenete példaértékű lehet mindazok számára, akik súlyos betegséggel küzdenek, és reményt adhat nekik a nehéz időkben.

Főkép forrása:
Dr. Karsai Dániel Facebook oldal

További cikkek