392.28 Ft

366.14 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Csütörtökön sztrájk lassítja a forgalmat Németország repülőterein

10perc
2024. 01. 31.
Csütörtökön sztrájk lassítja a forgalmat Németország repülőterein

A nagy német repülőterek biztonsági személyzete csütörtökön sztrájkba lép, hogy magasabb béreket követeljen - közölte szakszervezetük.

A Verdi szakszervezet bejelentette, hogy a legnagyobb németországi repülőtereken, Frankfurtban, Berlinben és az ország kilenc másik repülőterén is sztrájkba lép a személyzet.

A mintegy 25 ezer alkalmazottat képviselő szakszervezet közleménye szerint három tárgyalási forduló után sem sikerült megállapodni a vezetéssel a bérekről.

A szakszervezet óránként 2,80 euróval (3 dollárral) magasabb órabért, valamint egyéb juttatások emelését kéri, hogy a dolgozóknak segítsen leküzdeni az inflációt, amely tavaly óta meredeken emelkedett.

"Célunk, hogy kompenzáljuk a munkavállalók vásárlóerő-veszteségét" - mondta Wolfgang Pieper a Verditől.

"A légiközlekedés-biztonsági személyzet munkájának anyagilag vonzónak kell maradnia, hogy a szakképzett munkaerőt megtartsuk".

Eddig a munkáltatók 2024-ben négy százalékos, 2025-ben pedig három százalékos béremelést ajánlottak. Pieper szerint azonban ez "teljesen elégtelen".

A tárgyalások a jövő héten folytatódnak.

Németországot az elmúlt hetekben sztrájkhullám sújtotta. A múlt héten a mozdonyvezetők tartottak ötnapos munkabeszüntetést, amely az eddigi leghosszabb és november óta a negyedik sztrájk volt.

A Verdi péntekre országszerte tömegközlekedési sztrájkot hirdetett, amelynek következtében a buszok, villamosok és metrójáratok leállnak.

Főkép forrása:
Freepik

További cikkek