393.00 Ft

369.43 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Elhunyt Fülöp herceg, II. Erzsébet férje

10perc.hu
2021. 04. 09.

Életének századik évében elhunyt Fülöp edinburghi herceg, a brit történelem leghosszabb ideje uralkodó királynő házastársa.

A Buckingham-palota közleményben tudatta a rossz hírt a világgal, miszerint Fülöp herceg ma reggel meghalt. A királyi család minden tagja mélyen gyászolja a 99 éves edinburghi herceget. „A királynő felsége mélységes szomorúsággal jelenti be szeretett férje, királyi fensége, Fülöp herceg, Edinburgh-i herceg halálát. Királyi fensége ma reggel békésen elhunyt a windsori kastélyban” – olvasható a kiadott közleményben.


Tavaly novemberben jelent meg róla az utolsó hivatalos fénykép      Fotó: Chris Jackson/PA


A The Telegraph megemlékezésében megírta, Fülöp – aki június 10-én töltötte volna be századik életévét – nemrég egy kisebb szívműtéten esett át, és 28 napon keresztül volt kórházban. Tavaly novemberben jelent meg róla az utolsó hivatalos fénykép, amikor a királynő mellett ült a windsori kastélyban, miközben II. Erzsébettel együtt csodálták unokáik George Prince, Charlotte hercegnő és Louis herceg házi készítésű kártyáját, melyet a királyi pár 73. házassági évfordulója készítettek.

A halálhír bejelentése után az Egyesült Királyság összes középületén félárbocra eresztették a brit lobogót. Fülöpnek az uralkodó néhai férjeként állami temetés járna, de az edinburghi herceg többször is egyértelművé tette, hogy nem szeretne nagyszabású szertartást, inkább magánjellegű, kisebb katonai tiszteletadással kísért búcsúztatást részesítene előnyben a windsori kastély Szent György-kápolnájában. Fülöp az elmúlt években kifejezésre juttatta azt a kívánságát is, hogy a windsori kastélyparkban, a királyi család tagjainak fenntartott Frogmore Gardens temetkezési helyen kíván nyugodni. Itt helyezték örök nyugalomra mások mellett Viktória királynőt, II. Erzsébet királynő 1901-ben elhunyt üknagymamáját, és Albert herceget, Viktória férjét is.

Főkép forrása:
Danny Lawson/PA

További cikkek