EUR: 382,59 Ft
USD: 355,01 Ft
CHF: 405,63 Ft
GBP: 445,79 Ft
RON: 77,02 Ft
RSD: 3,27 Ft

CSOK-para: a várakozók könnyen két szék között a pad alá eshetnek

Otthon
10perc.hu
1 hónapja
Kiemelt kép: Pixabay

A Családi Otthonteremtési Kedvezményt városi ingatlanra már csak 2023. december 31-ig lehet beadni, de az új építésű házaknál még korábban kell lépnünk, ha nem akarunk elesni a támogatástól.

A falusi CSOK ugyan már most is létezik, 2024. január elsejétől azonban megemelik a támogatás összegét: a 10 milliós háromgyermekes CSOK-ot 15 millióra növelik, de a kettő és az egy gyerekre járó összeg is több lesz. A támogatás igénylésén gondolkodó családok 2023. december 31-ig adahatják be a kérlemüket „városi“ CSOK-ra, utána ez a támogatási lehetőség megszűnik.

A kormány utalt rá, hogy januártól új támogatási formát vezetnek be, de erről még nem született kormányrendelet, egyelőre annyit lehet tudni, hogy vállalt gyermekre jár majd támogatás, és a kedvezményes hitelek is nagyobb hangsúlyt kapnak majd.

Sokan januárig várnak, hogy beadhassák majd a falusi CSOK nagyobb összegére a kérelmet. Emellett jelentős a hezitálók száma is, akik nem tudják, jövőre milyen támogatásra lesznek jogosultak, és még gondolkodnak azon, hogy a mostani vagy az új támogatásokra adjanak-e be kérelmet. Aki azonban arra vár, hogy jövőre jobb lehetősége lesz, mint a jelenlegi CSOK és Babaváró hitel, könnyen két szék között a pad alá eshet, mert nem biztos, hogy megéri várni.

„Nekik azt tanácsoljuk, hogy inkább töltsenek ki még idén egy kérelmet CSOK-ra, adják be december 31-ig, és igényeljék a most kapható maximális támogatást. Ha jövőre mégis jobb lehetőség adódik, akkor el lehet állni a régi CSOK-kérelemtől, és be lehet adni az új támogatásra a papírokat. Így mindenki bebiztosíthatja magát, hogy megkapja a régit vagy az újat“ – tanácsolja Valkó András jelzáloghitel- és babaváróhitel specialista.

A szakember szerint a döntés meghozatalához érdemes a kamatokat is figyelembe venni. A kamatok év elején 8,3-8,5% körül voltak éves kamatperdiódusban, most lecsökkentek: jelenleg 7-7,5%, ami persze függ a hitelösszegtől és futamidőtől is, de mindenképp csökkenő a tendencia.


Hiába csökken a kamat ára, ha az ingatlan ára nő, mert akkor több hitelt kell felvenni, hogy kifizessük a lakást    Fotó: Pixabay


Október 9-től elindult a THM-plafon is, amit ugyan a bankok önként választhatnak, de a legtöbb bank így is csatlakozott a programhoz. Ez azon hiteligénylőknek lesz érdemi segítség, akik kisebb hitelösszeget vesznek fel és/vagy kisebb jövedelemmel rendelkeznek. Amennyiben a gazdaság működése visszafordul normál mederbe, további kamatcsökkenés várható.

„Inkább érdemes most megvenni a lakást, házat, hiszen ha a kamatok csökkennek, akkor az ingatlanárak emelkedni fognak. Vagyis hiába csökken a kamat ára, ha az ingatlan ára nő, mert akkor több hitelt kell felvenni, hogy kifizessük a lakást. Aki most vásárol viszonylag jó áron, de kicsivel magasabb kamattal, az sem jár rosszul, mert amikor lecsökkennek a kamatok, akkor a hitelt kiválthatjuk egy kisebb kamatú hitellel és a visszafizetett végösszeg sokkal kevesebb lesz végeredményben“ – tanácsolja Valkó András.

Ingatlanvásárlásnál a bankba a kérelmet 2023. december 31-ig be kell nyújtani, de ha a CSOK-szerződéskötés és kiutálás átcsúszik jövőre, az sem jelent problémát. Ahhoz, hogy a bankba be tudjuk adni a kérelmet, szükséges egy földhivatal által érkeztetett adás-vételi szerződés, ha a földhivatalban széljegyre kerültek az ügyfelek, akkor lehet menni a bankba beadni a kérelmet – tehát idén még be kell fogadnia a pénzintézeteknek a kérelmet.

Új ház építése esetén is idén év vége a határidő, viszont a kérelem beadásához fontos, hogy a teljes tervdokumentációt is csatoljuk. Az építési engedélyt már kiváltotta az ÉTDR-rendszer, erre a felületre kell a terveket feltötletni, majd várni kell 15 napot, és csak ezután lehet beadni a bankhoz a kérelmet.

November közepéig, de maximum a hónap végéig érdmes a terveket feltölteni az ÉTDR-be, mert gyakoriak a hibák – például egy oldalt nem tölt fel a kérelmező –, és utána nem hiánypótlást kérnek, hanem elutasítják az egész kérelmet, ekkor pedig újra be kell adni a teljes dokumentációt, és ismét ketyeg a 15 nap várakozási idő. A hitelszakértő hangsúlyozta: ha valaki december elején tölt fel hibás kérelmet, már nem tud CSOK-ot igényelni újépítésű házra.