Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Kedvező változások lépnek életbe a babaváró és CSOK hiteleseknek

10perc.hu
2024. 06. 13.
Kedvező változások lépnek életbe a babaváró és CSOK hiteleseknek

Egy új törvény révén kedvezőbb feltételek várnak azokra a párokra, akik babaváró hitelt vettek fel, de nem tudtak gyermeket vállalni.

A 24.hu információi szerint egy frissen elfogadott törvény révén jelentős könnyítésekre számíthatnak azok a párok, akik babaváró hitelt vettek fel vagy CSOK támogatásban részesültek, de nem tudtak gyermeket vállalni. A törvény egyik fontos eleme, hogy 

a kormányhivataloknak lehetőségük lesz méltányossági eljárás keretében részben vagy teljesen elengedni az állami követeléseket azoknál a pároknál, akik nem teljesítették a gyermekvállalás feltételeit.

Ez a változás nagy segítséget jelenthet, hiszen eddig az érintett pároknak komoly büntetőkamatot kellett fizetniük a türelmi időszak lejárta után. Ennek következtében akár háromszorosára is emelkedhetett a törlesztőrészletük, továbbá vissza kellett fizetniük az addig kapott kamattámogatást, ami több millió forintos összegre rúghatott. Bár létezett korábban is méltányossági eljárás, ez csak nagyon szűk körben, például orvosi igazolással rendelkező meddő pároknál volt alkalmazható.

A gyermekvállaláshoz kötött hitelprogramok, mint a CSOK és a babaváró kölcsön, jelentős kockázatot jelentenek a pénzügyi rendszer számára. 2019-ben babaváró hitelt felvett párok 25 százaléka nem vállalt gyermeket 2023 júliusáig, ami mintegy 12 ezer hitelszerződést érint. Mint ahogy azt korábban lapunk megírta ezeknél a szerződéseknél a türelmi idő lejártával büntetőkamatot és a hitelkedvezmény visszafizettetését írják elő. A CSOK esetében az MNB 27-33 százalékos nemteljesítési arányról számolt be.

Címkék:
#CSOK

További cikkek