Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Mekkora büntetésre számíthatunk a CSOK Plusz megsértésekor?

10perc.hu
2024. 05. 27.
Mekkora büntetésre számíthatunk a CSOK Plusz megsértésekor?

A CSOK Plusz kedvezményes lakáshitelhez számos feltétel társul, melyek megsértése esetén jelentős büntetőkamatot kell fizetni.

A CSOK Plusz egy kedvező, legfeljebb 3%-os kamatozású támogatott lakáshitel, amelyhez tartozáselengedés is kapcsolódhat. Azonban a kedvezményekért cserébe számos feltételt kell teljesíteni. A Bankmonitor szakértői kiszámolták, milyen költségekkel kell számolni, ha megszegjük ezeket az előírásokat.

A CSOK Plusz Feltételei és Büntetései

CSOK Plusz hitelhez két nagy támogatás kapcsolódik:

1. A kamat legfeljebb 3% lehet a futamidő végéig.
2. Minden új baba után 10 millió forint tartozást elengednek a második gyermektől kezdve.

Ezenkívül az első gyermek érkezésekor kérhető egy éves törlesztési szüneteltetés, de az erre az időre járó kamatot utólag meg kell fizetni, ami meghosszabbítja a hitel lejáratát.

A feltételek megszegése komoly következményekkel jár. Vissza kell fizetni a kapott kamattámogatást és tartozáselengedést, ráadásul ezekre még büntetőkamatot is kell fizetni.

Hogyan Számítják Ki a Büntetőkamatot?

A jogszabály szerint a jegybanki alapkamat 5 százalékponttal növelt értékét kell alkalmazni büntetőkamatszámításkor. Az alapkamathoz három különböző időpontot vehetnek figyelembe:

1. A hitel igénylésekor érvényes alapkamat.
2. A feltétel megszegésekor érvényes alapkamat.
3. Az alapkamat változásának megfelelően időarányosan számítják a büntetést, a ptk. szerint.

A szakértők szerint a büntetést a ptk-ban foglalt elvek alapján fogják megállapítani, ami azt jelenti, hogy a késedelmi kamatot az adott naptári félév első napján érvényes alapkamat alapján határozzák meg.

Példaszámítás a Büntetőkamatra

Tegyük fel, hogy 26 millió forint hitelt veszünk fel 20 évre, fix 3%-os kamattal. Ha egy gyermek mellé vállalnánk még egyet, de a baba nem érkezne meg a 4. év végére, a kapott kamattámogatást és a büntetőkamatot is vissza kell fizetni.

A kamattámogatás összege 4 év alatt 4 519 224 forint, ezt mindenképpen vissza kell fizetni. A büntetőkamatot az elmúlt évek alapkamat változása alapján számolva 1 233 319 forint lenne, így összesen 5 752 543 forintot kellene visszafizetni a 4. év végén.

Miért Fontos Az Alapkamat Változása?

A késedelmi kamat az adott naptári év első napján érvényes alapkamat alapján kerül meghatározásra, ami jelentősen befolyásolja a fizetendő büntetés összegét. A 2024-es évre például 15,75%-os büntetőkamatot számolnak (10,75% alapkamat + 5%).

Az alapkamat változása hosszú távon bizonytalanságot jelent. Bár jelenleg csökkenő tendenciát mutat, hosszú távú előrejelzésekre nem lehet támaszkodni. Ezért fontos, hogy a CSOK Plusz feltételeinek megsértése esetén mindig naprakész információkkal rendelkezzünk a jegybanki alapkamat alakulásáról.

Hirdetés

További cikkek