Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Tech

A Magyar Érdemrend Tisztikeresztjét vehette át Dr. Máté Gábor

10perc.hu
2024. 10. 18.
A Magyar Érdemrend Tisztikeresztjét vehette át Dr. Máté Gábor

Dr. Máté Gábor kanadai-magyar orvos és író a Magyar Érdemrend Tisztikeresztjét vehette át.

A kitüntetést amelyet Sulyok Tamás köztársasági elnök ítélt oda neki, Vass-Salazar Mária nagykövet adott át Magyarország Ottawai Nagykövetségén. Az elismerés átadása az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulójához kapcsolódó nagykövetségi rendezvényen történt – derült ki a Magyarország Kanadai Nagykövetsége Facebook-oldalán közzétett hírből - közölte a Telex.

Az indoklás szerint Máté Gábor munkássága a „trauma, a stressz, a gyermekkori fejlődés és a függőségek" vizsgálatának bemutatása révén vált világszerte elismertté, amelyért ezt a kitüntetést megérdemelte.

Az eseményen több mint 150 prominens vendég jelent meg, köztük kanadai politikusok, Ontario tartomány mentális egészségért felelős minisztere, valamint a helyi magyar közösség vezetői, például Szenthe Anna, a Magyar Diaszpóra Tanács Kanadai Elnöke. A rendezvény részeként egy "kandalló melletti beszélgetés" is helyet kapott, amely során Máté Gábor és Christina Tessier, az Ingenium – Kanadai Tudományos és Innovációs Múzeumok vezetője vitatták meg Máté gondolatait.

Dr. Máté Gábor a British Columbia Egyetemen szerezte orvosi diplomáját, és karrierje során húsz éven át dolgozott háziorvosként. Kiemelkedő szerepet vállalt a vancouveri kórház palliatív osztályának vezetésében, és különösen a mentális egészséggel és függőségekkel küzdő betegek kezelésében.

Máté Gábro elméletei gyakran viták kereszttüzébe kerülnek. Bár sokan elismerik munkáját, kritikusai szerint túlságosan leegyszerűsíti a betegségek, különösen a mentális és krónikus problémák okait, amikor azokat főként traumákra vezeti vissza. Bírálói szerint ilyen megközelítésben hasonló leegyszerűsítéseket alkalmaz, mint azok, akik kizárólag genetikai tényezőkre alapozzák a betegségek kialakulását.


Főkép forrása:
Embassy of Hungary to Canada - Magyarország Kanadai Nagykövetsége Facebook

További cikkek