Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Tech

A NASA és a SpaceX közös terve a Nemzetközi Űrállomás megsemmisítésére

10perc.hu
2024. 07. 21.
A NASA és a SpaceX közös terve a Nemzetközi Űrállomás megsemmisítésére

A NASA nyilvánosságra hozta a tervét a Nemzetközi Űrállomás (ISS) pályamódosításáról és megsemmisítéséről, amelyre 2030-ban kerül sor, miután az űrállomást kivonják a forgalomból.

Egy sajtótájékoztatón ismertették, hogy a SpaceX által épített US Deorbit Vehicle (USDV) fogja végrehajtani a feladatot - közölte a Newatlas.

Az ISS a világ egyik legnagyobb és legdrágább űrprojektje. Az elmúlt több mint két évtized alatt számos tudományos áttöréshez járult hozzá, ugyanakkor számos technikai problémával és geopolitikai feszültséggel is szembesült.

A NASA és partnerei most azon dolgoznak, hogy megfelelően kezeljék az ISS leszerelését. Bár voltak javaslatok az állomás megőrzésére vagy más küldetésekhez való felhasználására, az ISS jelenlegi állapota ezt nem teszi lehetővé. Az űrállomás sok része elavult vagy elhasználódott, és a szerkezeti elemek is jelentős károkat szenvedtek el az évek során. Azonban nem maradhat ott, ahol most van, körülbelül 400 km magasságban, mivel pályája túl instabil és folyamatosan csökken, magasabb pályára emelni pedig túl sok energia lenne és nem is biztos, hogy kibírná a szerkezete ezt a manővert. Az egyetlen megoldás egy ellenőrzött visszatérés, amely lehetővé teszi, hogy a légkörbe lépve elégjen, a megmaradó törmelék pedig egy távoli, lakatlan dél-csendes-óceáni régióba hulljon.

Az eredeti terv szerint három orosz Progress teherűrhajóval hajtották volna végre az ISS visszatérését, de a geopolitikai helyzet és technikai nehézségek miatt ez az opció már nem áll rendelkezésre.

Az új terv: USDV 

Az új terv szerint viszont a SpaceX által fejlesztett USDV-t fogják használni a pályamódosításhoz. Az ISS biztonságos visszatérése nem egyszerű feladat, mivel a pályamódosításhoz használt eszköznek nagyon pontosnak kell lennie. Az űrmechanika bonyolultsága miatt az állomást kör alakú pályán kell tartani, és a paramétereket gondosan ellenőrizni.

Mivel már csak néhány év van hátra a pályamódosításig, a NASA és a SpaceX úgy döntött, hogy a fejlesztés felgyorsítása érdekében meglévő terveket, technológiákat és szabványos alkatrészeket használnak. Az idő szorítása miatt a NASA azt tervezi, hogy az USDV-nek 18 hónappal a végső visszatérés előtt csatlakoznia kell az ISS-hez.

Főkép forrása:
illusztráció
Címkék:
#Elon Musk

További cikkek