Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Tech

Háromnapos sztrájkba kezdtek a Samsung dolgozói

10perc.hu
2024. 07. 09.
Háromnapos sztrájkba kezdtek a Samsung dolgozói

A jobb fizetés és munkakörülmények reményében kezdtek el sztrájkolni a Samsung dolgozói.

A Samsung Electronics dolgozói háromnapos sztrájkba kezdtek hétfőn a jobb fizetés és munkakörülmények érdekében. A Nemzeti Samsung Electronics Szakszervezet (NSEU) mintegy 30 000 tagja, a vállalat dél-koreai munkaerejének közel egynegyede, további éves szabadságnapot és változtatásokat követel a bónuszrendszerben - közölte a Reuters alapján a phonebazis.hu.

Elemzők szerint az alacsony részvétel és az automatizált termelés miatt a sztrájk valószínűleg nem lesz jelentős hatással a világ legnagyobb memórialapkagyártójának termelésére. Azonban a dolgozói morál csökkenésére utal, különösen egy olyan időszakban, amikor a technológiai cégek egyre inkább a mesterséges intelligencia felé fordulnak.

A szakszervezet korábbi sztrájkakciója múlt hónapban a szabadságok összehangolásával tömeges munkabeszüntetést eredményezett, amely a Samsung szerint nem befolyásolta az üzleti tevékenységet. A mostani sztrájkban 6 540 dolgozó vesz részt, főként a gyártóhelyeken és a termékfejlesztésben, beleértve az automatizált gyártósorokat és berendezéseket felügyelő dolgozókat is.

Son Woo-mok szakszervezeti elnök elmondta, hogy az ötéves szakszervezetnek nem volt elég ideje oktatni a tagokat a kérdésekről. „A munkaügyi szakszervezetekről szóló oktatás nem volt elegendő. De nem gondolom, hogy alacsony lenne a részvétel, mert a mi szakszervezetünk még fiatalabb a többihez képest” – mondta. Lee Hyun-kuk, a szakszervezet alelnöke szerint további sztrájkokra is sor kerülhet, ha a Samsung nem javítja ajánlatait. A szakszervezet egyenlőséget szeretne a bónuszrendszerben is, mivel jelenleg a soron következő dolgozók bónuszait a tőkeköltség levonásával számítják az üzemi eredményből, míg a vezetők bónuszait a személyes teljesítménycélok alapján határozzák meg.

A szakszervezet tagsága nőtt, mióta a Samsung 2020-ban megígérte, hogy nem fogja elnyomni a szervezett munkavállalói csoportokat. Az egyre növekvő hangjuk figyelmet követel, miközben a Samsungnak meg kell küzdenie a mesterséges intelligencia alkalmazásaihoz használt chipek versenyében. A Samsung részvényárfolyama 0,2%-kal emelkedett hétfő délutánra, miután a korábbi ülésen akár 1,72%-kal is emelkedett, elérve a 2021 januárja óta legmagasabb szintet. A múlt héten 6,9%-kal ugrott meg az előzetes negyedéves eredmények hatására, amelyek felülmúlták az elemzői várakozásokat.

Főkép forrása:
Northfoto
Címkék:
#Sztrájk

További cikkek