Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Tech

Változtatások a Viberben a GVH eljárása miatt

10perc/MTI
2024. 05. 17.
Változtatások a Viberben a GVH eljárása miatt

A GVH egy újabb globális technológiai cég magatartását korrigálta.

Számos ponton módosít a Viber internetalapú üzenetküldő szolgáltatás a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) eljárásának köszönhetően - közölte a hatóság pénteken az MTI-vel.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a Viber Media S.á.r.l.-t, a Rakuten Inc. által irányított luxemburgi vállalkozást kötelezte fogyasztóvédelmi intézkedések végrehajtására. Az eljárás a Viber alkalmazás magyar nyelvű tájékoztatásának hiánya és az adatkezelés átláthatatlansága miatt indult. A Viber Media vállalta, hogy magyar nyelvű adatkezelési tájékoztatókat és alkalmazásinformációkat készít, és ezeket folyamatosan frissíti. Továbbá a regisztráció előtt kiegészítő adatkezelési információkat nyújt, és elérhetővé teszi a reklámmentes Viber Plus előfizetést Magyarországon. Az előfizetők adatait nem használják hirdetésekhez, és nem kapnak reklámokat aktív előfizetésük alatt.

Az intézkedések célja, hogy növeljék a fogyasztók tájékozottságát és tudatosságát, valamint csökkentsék az alapértelmezés szerint felhasználható személyes adatok mennyiségét. A Viber egy magyar nyelvű adatvédelmi chat-botot is fejleszt, amely vizuális üzenetekkel és döntési pontokra mutató linkekkel segíti a felhasználókat. Ezt a botot legalább két évig fogják üzemeltetni.

A GVH a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósággal (NAIH) együttműködve alakította ki az intézkedéscsomagot, amely megfelel a legfrissebb európai adatvédelmi elvárásoknak. A GVH hangsúlyozta, hogy évek óta vizsgálja a nagy technológiai vállalkozások és online platformok piaci magatartásait, többek között a Google, a PayPal, az Apple és a Booking.com esetében is előírt versenykorrekciós kötelezettségeket vagy bírságokat szabott ki. Emellett a GVH 2023 februárjában zárta le a Wish és 2022 novemberében a TikTok vizsgálatát, amelyek globális hatású eredményeket hoztak.

További cikkek