Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Tech

Több mint 900%-kal emelkedett a Samsung profitja

10perc.hu
2024. 04. 05.
Több mint 900%-kal emelkedett a Samsung profitja

A robbanásszerű növekedés többek között a chipárak emelkedésének és az AI iránti kereslet növekedésének köszönhető.

A Samsung Electronics bejelentette, hogy a 2024 első három hónapjára vonatkozó nyeresége várhatóan több mint tízszereződik az előző évhez képest. Ez a chipárak pandémiát követő visszaesés utáni helyreállásának és a mesterséges intelligenciához (AI) kapcsolódó termékek iránti növekvő keresletnek köszönhető - közölte a BBC.

A dél-koreai székhelyű Samsung a világ legnagyobb memóriachip-, okostelefon- és televíziógyártója. A cég várhatóan április 30-án teszi közzé részletes pénzügyi jelentését. A technológiai óriás becslése szerint üzemi eredménye a január-márciusi negyedévben 6,6 billió wonra (4,9 milliárd dollárra; 3,9 milliárd fontra) emelkedett, ami 931%-kal haladja meg a 2023 azonos időszakát. Ez felülmúlta az elemzők 5,7 billió won körüli várakozását.

A bevételeket a félvezetők globális piacán bekövetkező áremelkedés várhatóan fellendíti, miután egy évvel korábban súlyos visszaesés volt. A globális memóriachipárak várhatóan az elmúlt évben mintegy ötödével emelkedtek. A Samsung félvezető üzletága általában a cég legnagyobb bevételt hozó üzletága. A félvezetők iránti kereslet várhatóan ebben az évben is erős marad, köszönhetően az AI-technológiák fellendülésének.

Az április 3-án Tajvant sújtó földrengés tovább szűkítheti a chipek globális ellátását, ami lehetővé teheti a Samsung számára, hogy tovább emelje az árakat. Tajvanon több nagy chipgyártó is működik, köztük a TSMC - amely az Apple és az Nvidia beszállítója. A TSMC kijelentése szerint a földrengés nem volt jelentős hatással a termelésére, de zavarokat okozott a működésében.

A Samsungot a januárban piacra dobott új zászlóshajó Galaxy S24 okostelefonok értékesítése is fellendítheti.

Főkép forrása:
Dennis M2/Flickr

További cikkek