Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Tech

Lézerfegyver semmisít meg egy légi célpontot

10perc.hu
2024. 04. 01.
Lézerfegyver semmisít meg egy légi célpontot

A fegyver forradalmasíthatja a rakétaipart, de nem jár veszélyek nélkül.

A brit védelmi minisztérium nemrég közzétett egy videót, amelyen a Dragonfire lézerfegyver egy légi célpontot semmisít meg. A Dragonfire egy LDEW, azaz irányított energiájú lézerfegyver, amely a minisztérium állítása szerint "nagy távolságokból" képes pontosan eltalálni egy pénzérme nagyságú célpontot. A videón a fegyver hatékonyan eltalál egy drónt, demonstrálva a lézerfegyverek forradalmi potenciálját a modern hadviselésben.

A Dragonfire nem csak rendkívül pontos, de üzemeltetése is jelentősen olcsóbb a hagyományos légvédelmi rakétákhoz képest. A becslések szerint egy lövés mindössze 13 dollárba kerül, ami töredéke a rakéták árának. Ez óriási megtakarítást jelenthet a hadseregek számára, és forradalmasíthatja a légvédelmet.

Grant Shapps brit védelmi miniszter januárban a Dragonfire-ről kijelentette: "Az ilyen típusú csúcstechnológiás fegyverek forradalmasíthatják a csatateret azáltal, hogy csökkentik a drága lőszerektől való függőséget."

A lézerfegyverekkel kapcsolatban azonban aggodalmak is merültek fel. Iain Boyd, a Colorado Egyetem Nemzetbiztonsági Kezdeményezések Központjának igazgatója rámutatott, hogy az eső, a köd és a füst csökkentheti a lézerfegyverek hatékonyságát. Ezenkívül a lézerfegyverek sok hőt bocsátanak ki, ami nagy hűtőrendszereket igényel. A mobil lézereket pedig hajókra vagy repülőgépekre kell szerelni, és rendszeresen fel kell tölteni őket. Továbbá a lézereknek akár 10 másodpercig is a mozgó célpontokon kell maradniuk, hogy lyukat tudjanak égetni beléjük.

Főkép forrása:
Freepik (Illusztráció)

További cikkek