393.90 Ft

370.49 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Tech

Lézerfegyver semmisít meg egy légi célpontot

10perc.hu
2024. 04. 01.
Lézerfegyver semmisít meg egy légi célpontot

A fegyver forradalmasíthatja a rakétaipart, de nem jár veszélyek nélkül.

A brit védelmi minisztérium nemrég közzétett egy videót, amelyen a Dragonfire lézerfegyver egy légi célpontot semmisít meg. A Dragonfire egy LDEW, azaz irányított energiájú lézerfegyver, amely a minisztérium állítása szerint "nagy távolságokból" képes pontosan eltalálni egy pénzérme nagyságú célpontot. A videón a fegyver hatékonyan eltalál egy drónt, demonstrálva a lézerfegyverek forradalmi potenciálját a modern hadviselésben.

A Dragonfire nem csak rendkívül pontos, de üzemeltetése is jelentősen olcsóbb a hagyományos légvédelmi rakétákhoz képest. A becslések szerint egy lövés mindössze 13 dollárba kerül, ami töredéke a rakéták árának. Ez óriási megtakarítást jelenthet a hadseregek számára, és forradalmasíthatja a légvédelmet.

Grant Shapps brit védelmi miniszter januárban a Dragonfire-ről kijelentette: "Az ilyen típusú csúcstechnológiás fegyverek forradalmasíthatják a csatateret azáltal, hogy csökkentik a drága lőszerektől való függőséget."

A lézerfegyverekkel kapcsolatban azonban aggodalmak is merültek fel. Iain Boyd, a Colorado Egyetem Nemzetbiztonsági Kezdeményezések Központjának igazgatója rámutatott, hogy az eső, a köd és a füst csökkentheti a lézerfegyverek hatékonyságát. Ezenkívül a lézerfegyverek sok hőt bocsátanak ki, ami nagy hűtőrendszereket igényel. A mobil lézereket pedig hajókra vagy repülőgépekre kell szerelni, és rendszeresen fel kell tölteni őket. Továbbá a lézereknek akár 10 másodpercig is a mozgó célpontokon kell maradniuk, hogy lyukat tudjanak égetni beléjük.

Főkép forrása:
Freepik (Illusztráció)

További cikkek