Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Tech

Épül a világ legnagyobb repülőgépe

10perc.hu
2024. 03. 24.
Épül a világ legnagyobb repülőgépe

A Windrunner, a 108 méter hosszú óriásgép feladata a legnagyobb szélturbina lapátok szállítása lesz, forradalmasítva a szárazföldi szélerőművek építését.

A Windrunner 108 méter hosszú, 79,5 méteres szárnyfesztávolságú, és 72 575 kg hasznos teherbírású. Ez hétszer több, mint amit az Antonov An-225 Mriya tudott. A repülőgép célja, hogy a legnagyobb szélturbina lapátokat szállítsa a szárazföldi szélerőművek építési helyszíneire.

A gép 2000 km-es hatótávolsággal és 8200 köbméteres raktérrel rendelkezik. A repülőgépnek köszönhetően a szárazföldi szélerőművek építése gyorsabbá és olcsóbbá válhat, ami hozzájárulhat a tiszta energia terjedéséhez. A Windrunnert a coloradói székhelyű Radia vállalat fejleszti, és várhatóan 4 éven belül elkészül.

A coloradói székhelyű Radia vállalat gépe olyan hatalmas, hogy a turbinák szállításához leszállópályát kell építeni a lapátgyártó üzemhez, egy másikat pedig szélerőmű telepítési helyére. A gyárból egyenesen a repülőgépbe pakolják a lapátokat, majd leszállásnál a repülőgép hátuljából kirakodják. Szerencsére a felhajtható orrész és törzs a repülőgép teljes hosszában alkalmassá teszi a gyors ki- és berakodásra - közölte a gyartastrend.hu.

A Wall Street Journal szerint a Windrunner 104 millió dollárt gyűjtött össze az ügy érdekében. 


Főkép forrása:
Zulu Pods (Twitter)

További cikkek