Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Tech

Az Apple óriási bírságot fizetett az orosz monopóliumellenes hatóságnak

10perc.hu
2024. 01. 23.
Az Apple óriási bírságot fizetett az orosz monopóliumellenes hatóságnak

Az Apple-t 2022 júliusában marasztalták el a monopóliumellenes törvények megsértése miatt.

Az Apple 1,1 milliárd rubel (4,4 milliárd forint) bírságot fizetett az orosz monopóliumellenes hatóságnak, mert megtiltotta az iOS operációs rendszeren futó alkalmazások fejlesztőinek, hogy alternatív fizetési módokat kínáljanak a felhasználóknak. - közölte a Kommerszant című gazdasági lap az orosz szövetségi monopóliumellenes hatóságra hivatkozva.

A hatóság szerint az Apple megtiltotta az iOS operációs rendszeren futó alkalmazások fejlesztőinek, hogy tájékoztassák a felhasználókat az egyes alkalmazásokon belül, hogy a fizetéseket az App Store-on kívül is teljesíthetik, illetve alternatív fizetési módokat is kínálhatnak.

A orosz monopóliumellenes hatóság hozzátette, az Apple megkövetelte azt is, hogy a fejlesztők távolítsanak el minden külső hivatkozást saját honlapjaikra, és változtassák meg az alkalmazásokat olyan módon, hogy a regisztráció ne vezessen külső linkre, különben a cég nem engedi be az alkalmazásokat az App Store-ba.

2023 októberében az Apple engedélyezte orosz fejlesztőknek, hogy iOS és iPadOS alkalmazásaikba külső fizetési lehetőségeket építsenek be. Az Apple a külső fizetési rendszerek alkalmazásáért 27 százalékos komissziót von le. Az App Store szabvány komissziója 30 százalék. Az Apple közölte, hogy a vonatkozó döntést bírósági határozat alapján hozta meg.

A bírság kifizetése után az Apple közleményt adott ki, amelyben azt írta, hogy a döntést tiszteletben tartja, és továbbra is elkötelezett az oroszországi fejlesztők támogatása mellett.

Főkép forrása:
Freepik (Illusztráció)

További cikkek