Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Tech

Súlyosbodik a chiphiány

10perc.hu
2021. 11. 26.
Súlyosbodik a chiphiány

Óriási készlethiány az autóipar mellett begyűrűzött a számítástechnikai eszközök piacára is, súlyosan érintve azt, például a videokártyákat szinte lehetetlen beszerezni.

A koronavírus-járvány berobbanását követően a tartós home office és az online oktatás drasztikusan megnövelte a keresletet a laptopok és a notebookok iránt. Emellett sokak számára a korlátozások ideje alatt a különböző elektronikai eszközök jelentették az otthoni kikapcsolódást, így rendkívül megugrott a kereslet a különböző számítógépes alkatrészek, laptopok és játékkonzolok iránt.

A szakértők tapasztalatai alapján a pánik és a roham már a vírushelyzet legelejétől tapintható volt. Tavaly márciusban az érdeklődés már a többszöröse volt a megszokottnak. A koronavírus újabb hulláma tovább súlyosbíthatja a chiphiány okozta készlethiányt. Elsőként a GPU és a konzol piacon jelent meg készlethiány, valamint a komolyabb videokártyákkal rendelkező laptopok esetében figyelhető meg ez a tendencia.

Jelenleg a videokártyákat szinte lehetetlen beszerezni, és ha mégis sikerrel járunk a normál ár kétszeresét-háromszorosát is elkérik. Azonban olyan súlyos a hiány a szegmensben, hogy az extra magas árért is megvásárolják a kártyákat. Ugyanez a helyzet a konzolok piacán is, ráadásul a készlethiány miatt a notebook piacon is megfigyelhető a drágulás.

Főkép forrása:
freepik.com

További cikkek