Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Thaiföld lesz az első délkelet-ázsiai ország, amely legalizálja az azonos neműek házasságát

10perc.hu
2024. 06. 18.
Thaiföld lesz az első délkelet-ázsiai ország, amely legalizálja az azonos neműek házasságát

Megszavazták azt a törvényt Thaiföldön, amely legalizálná az azonos neműek házasságát.

Thaiföld lesz az első délkelet-ázsiai ország, amely legalizálja az azonos neműek házasságát, miután a királyság Szenátusa kedden jóváhagyta a házassági egyenlőségről szóló törvényt, amit a támogatók „monumentális lépésnek” neveznek az LMBTQ+ jogok terén.

A Szenátus túlnyomó többséggel megszavazta a törvényt az utolsó olvasat után, 130 szenátor szavazott mellette, és mindössze négyen ellenezték - közölte a CNN. A törvény még jóváhagyásra vár a királytól, mielőtt a házassági egyenlőség valósággá válhat Thaiföldön, de ezt az eljárást formalitásnak tekintik. A törvény a királyi közlönyben való megjelenést követően 120 nappal lép hatályba.

A szavazás eredménye azt jelenti, hogy Thaiföld Ázsiában a harmadik hely lesz, ahol a házassági egyenlőség megvalósul, Tajvan 2019-ben, Nepál pedig 2023-ban legalizálta az azonos neműek házasságát.

„A törvény egy monumentális lépést jelent az LMBTQ+ jogok terén Thaiföldön” – mondta Panyaphon Phiphatkhunarnon, a Love Foundation alapítója, amely az LMBTQ+ egyenlőségért kampányol Thaiföldön. „Ennek a törvénynek a potenciális hatása óriási. Nemcsak számtalan pár életét változtatná meg, hanem hozzájárulna egy igazságosabb és egyenlőbb társadalomhoz is mindenki számára.”

A törvény az LMBTQ+ pároknak ugyanazokat a jogokat és elismerést biztosítja, mint a heteroszexuális pároknak, beleértve az örökléshez, az örökbefogadáshoz és az egészségügyi döntésekhez kapcsolódó jogokat.

„A jogi következményeken túl a törvény elfogadása erőteljes üzenetet közvetítene a befogadásról és az elfogadásról” – mondta Panyaphon. „Inspirálná a fiatalabb generációkat, hogy vállalják önmagukat, bemutatná Thaiföldet mint progresszív és befogadó országot – vonzaná a turistákat és a vállalkozásokat, és olyan kulturális változást eredményezne, ahol az LMBTQ+ egyének elfogadottnak és támogatottnak érezhetik magukat.”

A házassági egyenlőségről szóló törvényt minden nagyobb párt támogatta, és jelentős lépést jelent az ország hírnevének megszilárdításában, mint a régió egyik legbarátságosabb helye a melegek, leszbikusok és transzneműek számára. Az elmúlt évtizedben tett korábbi kísérletek a házassági egyenlőség legalizálására elakadtak. 2020-ban az Alkotmánybíróság kimondta, hogy Thaiföld jelenlegi törvénye, amely a házasságot férfi és nő közötti kapcsolatként határozza meg, alkotmányos. Néhány nagyobb politikai párt, amely részt vett a tavalyi választásokon, kampányuk részeként ígéretet tett a házassági egyenlőség előmozdítására, köztük a progresszív Move Forward Party, amely a legtöbb mandátumot nyerte.

Az a párt azonban, amelynek hatalmas ifjúsági követőtábora volt, nem tudott kormányt alakítani, amikor korábbi riválisok összefogtak, hogy kizárják őket a hatalomból. A párt és népszerű volt vezetője, Pita Limjaroenrat jövője továbbra is bizonytalan, mivel számos perrel néznek szembe. Ennek ellenére Thaiföld miniszterelnöke, Srettha Thavisin, a Pheu Thai Party tagja, ígéretet tett arra, hogy a házassági egyenlőségről szóló törvényt a parlament elé terjeszti. Szivárványszínű ingben Srettha részt vett a Pride Month ünnepségeken Bangkokban június elején, csatlakozva a főváros utcáin végigvonuló hatalmas parádéhoz. „Alapvető jog, hogy eldönthessük, kit szeretünk” – mondta egy bejegyzésben az X-en június 1-én. Srettha azt kívánja bemutatni, hogy Thaiföld egy barátságos hely az LMBTQ+ emberek számára, beleértve a 2030-as World Pride rendezvény megrendezésére való pályázat támogatását is.

„Nagy utat tettünk meg a társadalmi egyenlőség felé vezető úton. Meg akarom erősíteni kormányom elkötelezettségét az Egyenlő Házassági Törvény megvalósítása mellett, amely ma már kézzelfoghatóan látható a fény az alagút végén” – mondta Srettha június 1-én az X-en. „Várjuk, hogy 2030-ban Thaiföldön rendezhessük meg a World Pride-ot.”


 


További cikkek