Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Megválasztották Mexikó első női elnökét

10perc.hu
2024. 06. 03.
Megválasztották Mexikó első női elnökét

Claudia Sheinbaum lett Mexikó első női megválasztott elnöke.

Claudia Sheinbaum történelmi győzelemmel lett Mexikó első női elnöke, megszerezve a szavazatok 58-60 százalékát. A volt mexikóvárosi polgármester jelentős, 30 százalékpontos előnyt ért el fő riválisával, Xóchitl Gálvez üzletasszonnyal szemben. Sheinbaum október 1-jén váltja majd mentorát, Andrés Manuel López Obrador leköszönő elnököt - közölte a BBC.

Sheinbaum, energiatudós és korábbi mexikóvárosi polgármester, ígéretet tett arra, hogy folytatja és tovább építi López Obrador jóléti programjait, amelyek nagy népszerűséget hoztak elődjének. Győzelmi beszédében hangsúlyozta, hogy ő lesz Mexikó első női elnöke, ami nem csak számára, hanem minden nő számára nagy eredmény. "Kezdettől fogva mondtam, hogy ez nem csak arról szól, hogy én kerülök a legfelsőbb hivatalba, hanem arról, hogy mindannyian ide jutunk" - mondta Sheinbaum, hozzátéve: "Nem fogok csalódást okozni".

Sheinbaum köszönetet mondott riválisának, Xóchitl Gálveznek is, aki elismerte vereségét. Sheinbaum korábban Mexikóváros polgármestereként tevékenykedett, ami az ország egyik legbefolyásosabb politikai tisztsége, és az elnöki poszt felé vezető út előkészítőjeként tartják számon.

Sheinbaum zsidó anyai nagyszülei Bulgáriából menekültek a nácik elől, apai nagyszülei Litvániából származnak. Tudományos karrierje során fizikát tanult, majd energetikai mérnöki tudományokból doktorált. Éveket töltött egy neves kaliforniai kutatólaboratóriumban, ahol a mexikói energiafogyasztási szokásokat tanulmányozta és az éghajlatváltozás szakértőjévé vált. Ez a tapasztalat és diákkori aktivizmusa vezette őt Mexikóváros környezetvédelmi titkári pozíciójába, amikor López Obrador volt a főváros polgármestere.

2018-ban Sheinbaum lett Mexikóváros első női polgármestere, és ezt a tisztséget 2023-ig töltötte be, amikor lemondott, hogy indulhasson az elnökválasztáson.




Főkép forrása:
Northfoto

További cikkek