387.60 Ft

357.43 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Letartóztatták a krasznogorszki merénylet nyolcadik vádlottját

10perc/MTI
2024. 03. 26.
Letartóztatták a krasznogorszki merénylet nyolcadik vádlottját

Előzetes letartóztatásba helyezte a moszkvai bíróság a Crocus City Hall elleni támadással összefüggésben.

Aliser Kaszimov orosz állampolgár, aki a tádzsik többségű kirgizisztáni Os város szülötte, a nyomozás szerint lakást adott bérbe a terroristáknak. Kaszimov azt mondta, hogy a bérbeadás az Avito kereskedelmi portálon keresztül történt. Hozzátartozói szerint aligha lehetett tudomása a terroristák terveiről.

"A bűnözőket, akik közvetlen elkövetői voltak ennek a tömeggyilkosságnak, mint tudják, letartóztatták. A nyomozók gondos munkát végeznek, hogy megállapítsák ennek a barbár bűncselekménynek a körülményeit, kiderítsék a részleteket, meghatározzák az egyes résztvevők szerepét és bűnösségének mértékét, tanulmányozzák a kriminalisták és szakértők következtetéseit" - jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök az orosz főügyészség igazgatótanácsának keddi ülésén.

Igor Krasznov főügyész azt hangoztatta, hogy az elkövetőket és ügyfeleiket elkerülhetetlenül utol fogja érni a büntetés.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy keddi moszkvai sajtóértekezleten hangot adott meggyőződésének, miszerint Moszkvának aligha lesz szüksége nyugati segítségre a terrortámadás kivizsgálásában, és egyedül is boldogul a nyomozással, amelyet "elég hatékonyan, elég gyorsan" indított el. Érdekesnek nevezte, hogy alig egy nappal a vérfürdő után, amikor a Nyugat arról nyilatkozott, hogy Ukrajna nem érintett a támadásban, az Interpol váratlanul kijelentette, hogy kész segítséget nyújtani a nyomozásban.

"Nem emlékszem ilyen kezdeményezésre az Interpol részéről korábbi esetekkel kapcsolatban, amelyek szintén megkövetelték a leggondosabb nemzetközi odafigyelést. A legkézenfekvőbb példa erre az Északi Áramlatok (felrobbantása)" - mondta a miniszter.

Emlékeztetett, hogy Svédország, Dánia és Németország azt állította akkor, "ők maguk fogják megoldani" az ügyet.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a terrortámadás hátterére vonatkozó kérdésre azt mondta, hogy "a nyomozás folyamatban van", és verziókat akkor fogalmaznak majd meg, "amikor ezt a nyomozás szükségesnek ítéli". Hozzátette, hogy az elnök "néhány rendelkezésre álló előzetes adat alapján" mondta azt, hogy van kapcsolat a terroristák és az ukrán fél között.

Gazembereknek nevezte azokat, akik kárörvendően nyilatkoznak a tragédiáról, mint például Olekszij Aresztovics, az ukrán elnöki hivatal egykori tanácsadója.

Úgy vélekedett, nincs ellentmondás abban, hogy kapcsolat lehet a terrortámadás radikális elkövetői és az ukrán vezetés között, amelynek élén a zsidó származású Volodimir Zelenszkij elnök áll.

"Egy sajátos zsidó áll ott az élen - egy olyan zsidó, aki sok tekintetben szimpátiát és vonzalmat mutat a nacionalista szellem iránt, amely áthatotta a kijevi rezsim vezetését."

"Nyilvánvalóan Ukrajna!" - jelentette ki Nyikolaj Patrusev, az orosz biztonsági tanács titkára kedden újságíróknak arra a kérdésre válaszolva, hogy vajon az Iszlám Állam terrorszervezet vagy Ukrajna áll-e a Moszkva határán lévő Krasznogorszkban pénteken elkövetett terrortámadás mögött.

A támadásnak 139 halottja volt, köztük három gyerek. Az orosz külügyminisztérium kedden közölte, hogy a Crocus City Hallban életét vesztette egy 24. évében járó munkatársa, Tatyjana Repina, aki 2021-ben végzett a tárca főiskoláján, és a nyelvi támogatási osztályon dolgozott.

A terrortámadásról itt írtunk korábban.

Főkép forrása:
Russian Embassy, IRI (Twitter)
Címkék:
#Oroszország

További cikkek